Сестра композитора Оксана Івасюк під час відкриття виставки у Верховній Раді України.

Фото  Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут 

Таку назву має представлена в кулуарах Верховної Ради тематична експозиція до 70-ї річниці з дня народження видатного українського композитора-виконавця та поета Володимира Івасюка.

На початку вчорашнього пленарного засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що 4 березня одному із засновників української сучасної естрадної музики Володимиру Івасюку виповнилося б 70 років. Він назвав символічним той факт, що саме в ці дні парламент продовжить розгляд законопроекту про державну українську мову, за яку боровся і якою жив Володимир Івасюк.

Виставка «Планета пісень Володимира Івасюка» — це розповідь мовою документів та фотографій про життя легендарного митця Володимира Івасюка, що пішов із життя на творчому злеті. В експозиції представлено фотографії, рукописи, автографи, платівки шкільних років Володимира Івасюка, «Чернівецького періоду» творчості, коли він написав свої знамениті пісні «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори...» та сам виконав дві з них у передачі «Камертон доброго настрою», про співпрацю з вокально-інструментальним ансамблем «Смерічка» та його керівником композитором Левком Дутковським, про участь у створенні фільму «Червона рута» та зйомках програм Центрального телебачення «Пісня-71», «Алло, ми шукаємо таланти»...

Експозиція містить чимало світлин, газетних матеріалів і листів, які розповідають про творчу співпрацю двох видатних митців Володимира Івасюка та співачки Софії Ротару.

Під час «Львівського періоду» творчості Володимир Івасюк здобуває професійну медичну освіту та навчається у Львівській консерваторії. Тоді ж він співпрацює з поетами-піснярами Ростиславом Братунем, Богданом Стельмахом, Романом Кудликом, Степаном Пушиком. У цей період Володимир Івасюк поїхав до Польщі на міжнародний конкурс естрадної пісні «Сопот-74», під час якого Софія Ротару перемагає з його піснею «Водограй». Через три роки Софія Ротару знову перемагає на фестивалі «Сопот-77» з Івасюковою піснею «У долі своя весна».

18 травня 1979-го тіло Володимира Івасюка було знайдено повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом. Офіційна версія — самогубство — ставилася під сумнів і в 1979 році, і тепер, а його похорон 22 травня 1979 року у Львові перетворився на масову акцію протесту проти радянської влади.

Розміщена в кулуарах першого поверху парламенту виставка діятиме з 12 по 15 березня 2019 року.

Вл. інф.