Чернівецька область — у п’ятірці регіонів, де найкраще реалізують права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Про це було заявлено на колегії Мінсоцполітики України за участю Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, керівників центральних органів виконавчої влади, представників органів соцзахисту населення з усіх регіонів країни.

Як розповів директор департаменту соцзахисту населення ОДА Віталій Савкін: під час засідання колегії було обговорено нагальні питання соціальної сфери, підбито підсумки роботи за минулі періоди та окреслено завдання на перспективу. Також було розглянуто шляхи реалізації дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, свого конституційного права на виховання в сім’ї.

В Україні з 70711 осіб зазначеної категорії сімейними формами охоплено 64861 дитину, що становить 91,7% від загальної кількості. З тих дітей, що проживають у Чернівецькій області, 743 виховуються в сім’ях опікунів. Протягом минулого року встановлено опіку та піклування над 101 дитиною. Крім того, в області діють 17 дитбудинків сімейного типу, в яких виховуються 102 дитини, та 51 прийомна сім’я, де виховується 113 дітей (разом це 21% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування). Протягом 2018 року створено три ДБСТ та п’ять прийомних сімей, до яких влаштовано 22 дітей. Усиновлено протягом 2018-го 23 дитини: 22 — громадянами України, одну — іноземцями. Загалом у Чернівецькій області сімейними формами виховання охоплено 95,8% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Сергій СУЛИМА.

Чернівецька область.