Чи знаєте, як власноруч, лише за допомогою ниток і цвяхів, можна створити оригінальну картину?.. А от молоде подружжя — Зоя та Олег СИРОТЮКИ (на знімку) з міста Сарни на Рівненщині — вміє це робити.

Вони побралися у жовтні минулого року. Зоя — за фахом бухгалтер, але працює в магазині. Ще зі школи захоплювалася хенд-мейдом з підручних матеріалів, збирала шишки, фарбувала їх, робила різдвяні віночки, вазочки. Мріяла бути дизайнером інтер’єру. Нині, коли запрошують, допомагає оформляти зали для проведення весілля.

Якось прочитала про String Art («мистецтво з ниток чи струн») — один із напрямів у хенд-мейді, в основі якого — цвяхи та нитки. Достеменно невідомо, де він виник, але коріння його веде до Англії XVII століття. Потім у сорокових роках XIX ст. це мистецтво знову відродилося, але в модифікованій формі. Вчителька математики з Англії Мері Буль винайшла оригінальний спосіб, як зацікавити дітей учити алгебру та геометрію: набила цвяхи на дерев’яну дошку і запропонувала нитками створити геометричні фігури. Ідею Мері підхопив американський дизайнер Джон Ейхенгер, але він за цією технологією почав створювати вже оригінальні картини та мандали. Віднедавна String Art став популярним і серед українських художників...

Зоя придбала все необхідне для роботи. Таке мистецтво потребує уважності, наполегливості й чітких розрахунків, але є і вагомий плюс — це хобі до снаги навіть людині, яка геть не вміє малювати. Зої, в якої з малюванням не дуже склалося, допомагає чоловік Олег, який закінчив Національний університет «Острозька академія» і тепер керує освітнім центром на базі церкви «Благовіщення» у Сарнах. Олег шукає необхідні малюнки в Інтернеті. Нитки використовують не лише лляні, а й ті, що для в’язання. Роботи подружжя виконує на фанері, яку вони вкривають екологічним лаком на водній основі з витяжкою горіха.

— Лак без запаху, швидко висихає, а головне — зберігає структуру дерева, — пояснює Олег. — Коли картину замовляють, то клієнт сам обирає колір тла, малюнка, нитки. String Art — і справді вельми цікавий напрям у творчості. За допомогою декоративних цвяхів, молотка та ниток можна створити неймовірно красиві візерунки, написи, малюнки й картини.

Марія КУЗЬМИЧ.

Фото автора.

Сарни.