Бурхливе європейське минуле таки дається Буковині взнаки. Той факт, що прадіди воювали в Першу світову в австрійських мундирах, не забутий. Директорка Центру інформації та документації НАТО Барбора Маронкова, яка відвідала Чернівці, була приємно вражена пронатовськими настроями буковинців, до того ж не тільки молоді.

Пані Барбора зустрілася з експертами в Зеленій залі ЧНУ, де заявила, що в НАТО чітко бачать прагнення України вступити до військового Альянсу. НАТО присутня в Україні з 1997 року, і стратегія цієї структури є політикою відкритих дверей. Щоправда, є низка завдань та стандартів, виконання яких кандидату потрібно забезпечити.

За словами Барбори Маронкової, за останні п’ять років Україна зробила низку серйозних кроків. Важливим критерієм пришвидшення нашого вступу, на думку функціонерки, є активна розбудова якісної та боєздатної армії, що відзначають в Альянсі. НАТО всіляко допомагає українському війську перейти на її стандарти.

Тим часом дедалі голосніше лунають голоси щодо прискореного прийняття України в Альянс від основного бенефіціара організації — США. Йдеться навіть про перегляд статті, яка унеможливлює вступ в НАТО країнам, які мають на своїй території прикордонні військові конфлікти. У Північноатлантичному Альянсі зрозуміли, що через організацію конфліктів та гарячих точок агресивна Росія намагається перекрити можливості інтеграції в Альянс для таких країн, як Грузія, Україна, Молдова. Тому є бачення, що стратегію Кремля потрібно поламати, переглянувши умови вступу для цих держав.

Сергій СУЛИМА.

Чернівецька область.

Фото: acc.cv.ua