Про це йдеться у 25-й доповіді Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) про ситуацію з правами людини в Україні, яка охоплює період з 16 листопада 2018-го по 15 лютого 2019 року.

«Члени екіпажів українських суден, затримані 25 листопада 2018 року владою Російської Федерації в Керченській протоці, можуть вважатися військовополоненими і перебувають під захистом згідно з Третьою Женевською конвенцією», — йдеться в доповіді.

УВКПЛ зазначає, що між Росією і Україною триває збройний конфлікт міжнародного характеру й одинична ворожа сутичка, як, наприклад, інцидент у Чорному морі, є достатньою для застосування норм міжнародного гуманітарного права, що стосуються збройного конфлікту.

У доповіді йдеться, що це виправдано і моряки справді повинні користуватися статусом військовополоненого, допоки компетентний суд не ухвалить іншого рішення. В ООН зазначають, що з військовополоненими, зокрема, слід поводитися гуманно, захищати їх від актів насильства або залякування і за потреби надавати їм медичну допомогу.

Нагадаємо, що РФ відмовилася визнати наших моряків військовополоненими на тій підставі, що РФ і Україна не перебувають у стані збройного конфлікту чи війни.

Фото: www.un.org