У Національному антикорупційному бюро України назвали безпідставними обвинувачення на адресу бюро і його співробітників, які, за даними журналістського розслідування, озвученого BIHUS.info, покривали корупційні схеми закупівель у сфері ОПК за лінією ДК «Укроборонпрому».

Нагадаємо, Bihus.info опублікувала кількома частинами журналістське розслідування про схеми розкрадань в оборонному комплексі України. У «четвертій серії» йдеться про покривання злочинної діяльності з боку ДФС, СБУ, НАБУ, ГПУ.

На офіційному сайті бюро спростовують низку пунктів останньої частини розслідування журналістів. Також наводять копії листів НАБУ на запит BIHUS.info, які не показали в сюжеті.

На обвинувачення в тому, що, мовляв, НАБУ нічого не робило в розслідуванні три роки, справа лежала й припадала пилом, у бюро повідомляють: «Такого висновку можна дійти, якщо керуватися реєстром судових рішень. Але цей реєстр, крім відкритої, має ще й закриту частину. Вона містить більшість постанов щодо слідчих дій за кримінальними провадженнями щодо розслідування злочинів в оборонній сфері. Протягом 2017—2019 років у справі, згаданій журналістами, — йдеться про кримінальне провадження за фактом заволодіння коштами ДП «Харківський бронетанковий завод» при постачанні протягом 2014—2016 років запчастин і комплектуючих до бронетанкової техніки шляхом складання й видачі завідомо неправдивих документів про постачання матеріальних цінностей — детективами НАБУ проведено майже 80 процесуальних і слідчих дій».

У НАБУ стверджують, що за результатами розслідувань фактів корупції в оборонній сфері вже притягнуто до відповідальності ряд топ-чиновників. Серед них — заступник міністра оборони, начальник бронетанкового управління ЗСУ, керівництво Львівського бронетанкового заводу, держкомпанії «Спецтехноекспорт» (входить до складу «Укроборонпрому»).

Водночас у НАБУ нарікають на те, що «інші правоохоронні органи, маючи достатню доказову базу й знаючи про розслідування бюро, цю інформацію детективам не передають». Також зазначається, що жоден зі співробітників НАБУ не брав хабарів і підтвердити це законним шляхом — справа честі. Мовляв, саме тому Управління внутрішнього контролю НАБУ розпочало службове розслідування за фактами можливих неправомірних дій працівників бюро...

Фото: nabu.gov.ua.