Олександр Горбунов, Максим Бурбак, Вікторія Сюмар, Андрій Тетерук (на передньому плані).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут 

Парламентська хроніка
Ранкове засідання 13 березня

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 344 народні депутати. Відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що Європарламент ухвалив рішення про позбавлення Росії статусу стратегічного партнера ЄС.

«Україна вітає це рішення. У ньому Європарламент висловився чітко і однозначно: санкції мають бути продовжені, зазначено загрози, які несуть у собі російська дезінформація та проект «Північний потік-2», засуджуються фінансові операції з відмивання російських грошей. Ще раз засуджено російську агресію в Чорному та Азовському морях. Україна вітає це рішення, адже путінська Росія, країна-агресор не може бути стратегічним партнером вільної та чесної Європи», — наголосив А. Парубій та додав, що Палата представників Конгресу США схвалила проект закону про невизнання суверенітету Російської Федерації над Кримом: «Наші американські союзники на законодавчому рівні закріпили невизнання анексії Криму. Високо цінуємо принципову та послідовну підтримку союзників України в антипутінській коаліції. Разом — сильні! Разом — переможемо!».

Перед тим, як продовжити розгляд правок до проекту закону про функціонування української мови як державної, народні депутати виступили із заявами та пропозиціями. Так, представник Радикальної партії Ігор Мосійчук у контексті розслідувань розкрадань в «Укроборонпромі» наголосив на необхідності проведення аудиту Національного антикорупційного бюро України, яке, за його словами, замість боротьби з корупцією покриває факти мародерства. Крім того, депутат акцентував увагу на відсутності парламентського контролю над цілою гілкою правоохоронної системи.

Валерій Писаренко (група «Партія «Відродження»), продовжуючи цю тему, зауважив, що парламент виявився нездатним реагувати на складні виклики сьогодення. «Ми позбавили себе інструментів впливу та контролю за іншими органами», — наголосив депутат, додавши зокрема, що йдеться про відсутність законів про Тимчасові слідчі комісії, про опозицію та про імпічмент. На його переконання, ці законопроекти мають бути ухвалені після розгляду мовного закону. «Якщо Верховна Рада дійсно хоче бути однією з гілок влади, реагувати на виклики сьогодення, то має забезпечити виконання конституційних функцій парламенту. Задля цього нам потрібно лише проголосувати за ці законопроекти», — сказав В. Писаренко.

Апелюючи до попередніх промовців, Голова Верховної Ради наголосив, що у середу (учора. — Ред.) о 15-й годині відбудеться публічне засідання ТСК з розслідування щодо фактів розкрадання в Збройних Силах України. «Не знецінюйте Верховну Раду, і так надто багато українських інституцій сьогодні є дискредитованими. Український парламент потрібно берегти. Упевнений, це — наше спільне завдання», — констатував А. Парубій.

Водночас представниця «Самопомочі» Анна Романова торкнулась питання функціонування туристичної індустрії, яка могла б принести десятки мільярдів доларів США в економіку України. Туризм, зауважила депутат, у сфері ВВП нашої країни займає не більше двох відсотків, хоча в усіх європейських країнах цей показник сягає десяти відсотків. Аби змінити ситуацію, найперше мають бути політична воля і якісна стратегія, яку необхідно постійно виконувати, переконана вона. «Потрібна також податкова реформа в туристичній індустрії. В усіх країнах ЄС є знижений ПДВ на підприємства гостинності — готелі, транспортні перевезення. Якщо ми кажемо, що Україна — це Європа, то і податки мають бути європейські», — зауважила обраниця, додавши, що у сусідній Польщі ПДВ на готелі — 8%, а в Україні — 20%. «Якщо говорити про туристичний збір, у нас він у деяких населених пунктах становить сім євро, а в Польщі — максимальний — пів-євро. Тож про який туризм можна говорити? Додайте сюди розбиті дороги, плату за бронювання квитків, яку ввела «Укрзалізниця» з 1 січня, українську візу, яка вдвічі дорожча за шенгенську, і отримати її набагато складніше...» — зазначила Анна Романова, закликавши всі політичні партії підписати з туристичною індустрією меморандум, який містить 10 чітких пунктів.

Олексій Рябчин («Батьківщина») у своєму виступі нагадав, що минула п’ята річниця подій у Донецьку, коли на проукраїнському мітингу загинув Герой України Дмитро Чернявський. «Свободівець став першою жертвою російсько-української війни на Донбасі», — наголосив депутат. Верховна Рада хвилиною мовчання вшанувала пам’ять загиблого та всіх, хто віддав своє життя під час цієї війни. «Донеччина боролася за свій український Донецьк і нашою метою тоді було показати всьому світові: Донецьк — це Україна. І український спротив російській окупації в Донецьку, особливо той, який чинили проукраїнські активісти, потребує справедливої оцінки та свого місця у підручниках з історії», — переконаний  О. Рябчин.

Не оминули народні депутати у своїх виступах і заяву комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, яка закликала відкласти розгляд мовного закону до завершення виборів. Увагу на цьому акцентував, зокрема, Нестор Шуфрич (Опозиційний блок).

У відповідь Микола Княжицький наголосив, що посадовець, який виступив із таким закликом, свого часу, працюючи в ОБСЄ, засуджував нас, що ми припинили трансляцію російських каналів, хоча російські танки на той час вже окупували Крим, а російські війська заходили в Донецьк і Луганськ. «Тому давайте обстоювати свою державу!» — сказав голова Комітету з питань культури та духовності, водночас попросивши не політизувати мовний закон.

А Голова Верховної Ради констатував: «Мова — об’єднує! Мова — на часі!»

Представник «Народного фронту» Леонід Ємець у кулуарах парламенту нагадав, що під час обрання комісара (обирає Парламентська Асамблея Ради Європи) українська делегація попереджала, що Д. Міятович має «серйозні проросійські настрої».

«Українська делегація здебільшого не голосувала за її призначення, але на той момент кон’юнктура склалась так, що її обрали на цю посаду з невеликою перевагою. Ми бачимо: те, про що ми попереджали, нині проявляється. Пані комісар взагалі нічого не розуміє в питанні нашого закону про державну мову. Те, про що вона говорить — про мови нацменшин, мови корінних народів — не стосується тексту і суті закону, який ми розглядаємо. Закон про нацменшини, мови корінних народів — це окреме питання, яке розглядатиметься пізніше», — наголосив він.

Розгляд проекту закону про функціонування української мови як державної народні депутати розпочали з 121 правки. Загалом правок було подано понад дві тисячі, і за прогнозами обранців, їх розгляд може тривати щонайменше протягом цього та наступного пленарного тижнів. Але, як зауважив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, дуже важливо дотримуватися Регламенту: «Я розумію небезпеку, я пам’ятаю, чому було скасовано «закон Ківалова-Колесніченка». Власне, тому що Партія регіонів тотально порушувала Регламент, і не лише порушувала, а з бойовиками калічила опозицію. Тому ми йдемо по кожній правці. Як Голова Верховної Ради я забезпечую право кожного депутата озвучити його правку. Ми не підемо на жодне порушення, розуміючи навіть, що це є форма затягування часу. Кожному буде надано слово, кожне голосування буде проведено».
 

Дослівно 

Народний депутат Олексій РЯБЧИН («Батьківщина»):

«Донецьк та Луганськ — це Україна! Крим — це Україна! І не може бути жодних компромісів або кон’юнктурних рішень щодо відмови від нашої землі та наших громадян. Наш головний ворог — це російський окупант, а все інше — похідне від його діяльності на території України».