Народні депутати мають реагувати на біль суспільства

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд звернула увагу на те, що й досі не поставлено крапки в розслідуванні трагедії, яка сталася 16 вересня 2017 року в Одесі в таборі «Вікторія». За її словами, батьки загиблих тоді дітей пережили дві біди — вони втратили найрідніших та віру в те, що справедливе розслідування цього нещастя можливе. «Народні депутати мають реагувати на те, що болить суспільству. Особливо, коли на це не можуть відповідним чином реагувати інші інституції. Хочу, щоб ми не просто пам’ятали про те, що сталося, а щоб довели розслідування до завершення», — зазначила О. Сироїд.
За словами батьків, які теж були присутніми на брифінгу, досі немає навіть чітких висновків експертиз, які б свідчили про те, що проводиться досудове розслідування. Правоохоронні органи, вважають вони, намагаються зам’яти справу, бо в трагедії винні високі посадові особи Одеської міської ради. За клопотанням одного з потерпілих проведено незалежну експертизу із залученням міжнародних фахівців. Вони з’ясували причини та обставини виникнення пожежі, а також великі порушення, яких припустилися ще під час проектування та будівництва табору, який називали одним із найкращих в країні. Батьки загиблих дітей вимагають не тільки ефективного розслідування цієї трагедії, а й хочуть зробити все, щоб не допустити її повторення.

Час для дипломатичного діалогу з агресором вичерпано

Час для доброї та дипломатичної розмови з Росією вичерпано, вважають в Європі. Про це заявив на вчорашньому брифінгу представник «Блоку Петра Порошенка» Володимир Ар’єв: «П’ять років наша влада на всіх рівнях переконувала європейських колег, що працювати з цією країною на рівних не можна. І нині терпець у європейських політиків нарешті урвався». Росія вже не може бути стратегічним партнером для ЄС. Парламентарій зауважив, що ця подія сталася на фоні доленосного рішення Конгресу США, згідно з яким відведено 180 днів на підготовку інформації про статки російського президента В. Путіна, та 90 днів — на доповідь про реальну російську загрозу, про яку нині говорять спецслужби всього світу. «Вибори в нас пройдуть, але нам бути на вістрі протидії російській агресії, яку нарешті починає вести світ», — резюмував законотворець.