На знімку: Степан Барна і Джоел Ліон.

Фото надано прес-службою Тернопільської ОДА.

Тернопільщину вперше відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Джоел Ліон. Під час візиту він зустрівся з головою Тернопільської облдержадміністрації Степаном Барною для того, щоб обговорити розвиток співпраці між Тернопільщиною і Державою Ізраїль у різних напрямах та галузях діяльності. Основний акцент під час зустрічі зробили на економічному співробітництві.

 

«Нам цікаві перспективні напрями співпраці з Державою Ізраїль. Передовсім йдеться про розширення експортних поставок продукції сільського господарства. У 2019 році це можуть бути олійні культури, деревина. Щодо реалізації інвестиційних проектів, то маємо пропозиції стосовно будівництва підприємства для зберігання та переробки насіння олійних культур на базі ПП Науково-виробниче об’єднання «Енергоощадні технології» та будівництва елеваторів для зберігання і переробки зерна з подальшим експортом в Ізраїль», — розповів Степан Барна.

У свою чергу Джоел Ліон зазначив, що Ізраїль є одним із головних торговельних партнерів України в регіоні Близького Сходу та зацікавлений в українській продукції. «Нещодавно Держава Ізраїль підписала з Україною Угоду про вільну торгівлю. В рамках Угоди у двосторонньому порядку скасовуються ввізні мита для 80% українських промислових товарів та 70% ізраїльських промислових товарів. Ця Угода принесе багато переваг і вашому регіону, бо передбачається скасування мита на сільськогосподарську продукцію. А це означає, що інвестори матимуть додаткові стимули для розміщення в Україні виробництва з вищою доданою вартістю. Основне поле для діяльності також розглядаємо сільське господарство», — поінформував пан посол.

На Тернопільщині є 74 об’єкти, пов’язані з історією єврейської культури. В Збаразькому районі є чимало могил, де поховані євреї. Нащадки цих людей пам’ятають, що їхнє коріння веде на Тернопільщину. Тому намагаються вшанувати пам’ять пращурів, зберігаючи єврейські цвинтарі. Один із таких знаходиться у Збаражі. Його й відвідала делегація після зустрічі в Тернополі.

По завершенні візиту представники єврейського народу подякували за дружбу й толерантність.

Тернопільська область