План розвитку Вінниччини на три наступні роки — 2019—2021 — презентував на засіданні ради регіонального розвитку голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

За прогнозами фахівців, оприлюдненими в документі, середня зарплата має досягти показника, що дорівнює 500 доларам. У перший місяць нинішнього року середня зарплата в регіоні становила 8262 гривні. Щоправда, це на тисячу гривень менше показника грудня 2018-го, але на 1,5 тисячі більше першого місяця минулого року.

За три роки кількість нових робочих місць збільшиться на 15 тисяч. Підставою для досягнення таких результатів мають стати інвестиції, загалом на різних стадіях підготовки і упровадження нараховується майже двісті інвестиційних проектів на загальну суму 23 млрд гривень. До речі, торік область визнана регіоном з найсприятливішими умовами для ведення бізнесу.

За словами Валерія Коровія, презентований документ — комплексний, охоплює різні сфери життя області. Зокрема, передбачено повністю ліквідувати черги в дошкільні навчальні заклади. Низка заходів спрямована на скорочення смертності населення, зокрема, від серцево-судинних захворювань, а також смертності серед дітей. Ремонт доріг залишиться в полі зору, відновити планують понад дві тисячі шляхів, що значно більше, ніж за три попередні роки.

Знаковими інфраструктурними проектами керівник ОДА назвав будівництво регіонального кардіологічного центру, реконструкцію міжнародного пункту пропуску на кордоні з Молдовою у місті Могилів-Подільський, спорудження вузлової розподільчої електростанції поблизу обласного центру. «Ми також підійшли до початку робіт з будівництва мосту через річку Дністер у районі райцентру Ямпіль, — повідомив доповідач. — Водна переправа матиме стратегічне значення для розвитку території».

У сфері захисту навколишнього середовища важливе місце відведено спорудженню біогазового комплексу, який стане найбільшим у Європі, та введенню в дію п’яти сміттєсортувальних станцій.

Як зазначає голова ОДА, бюджетна децентралізація дала потужний поштовх розвитку територій. Упродовж чотирьох останніх років місцеві бюджети зросли у 3,5 разу (цифра названа без трансферів з державного бюджету).

Участь у засіданні взяли майже всі народні депутати України, що представляють у парламенті Вінниччину.

Вінниця.

Фото: vin.gov.ua