Перед початком форуму.

На найближчі три роки влада Луганщини ставить перед собою завдання не просто покращити економічну та соціальну ситуацію на своїй території, а отримати зовсім іншу область — більш розвинену, могутню. Безумовно, що в умовах ведення бойових дій це зробити важко, і виконувач обов’язків голови Луганської ОДА — керівник облВЦА Сергій Філь, розуміючи це, погоджується, що завдання ставляться досить амбітні. Але, на його переконання, область має резерви, незважаючи на труднощі в умовах війни, і багато що залежатиме від того, наскільки активно працюватиме влада у напрямі реалізації накреслених планів на попередні три роки. Ці плани Сергій Філь презентував на засіданні Ради регіонального розвитку Луганської області, яка відбулась у Сєверодонецьку.

Думку керівника Луганщини підтримує командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв. «Тут, на підконтрольній Україні території, нам вдалося не лише уникнути гуманітарної катастрофи, голоду, розрухи — незмінних супутників війни, а й спільними зусиллями закласти фундамент для подальшого економічного зростання, — підкреслив він у своєму виступі на засіданні Ради регіонального розвитку. — Луганщина, як і вся країна, повертається до нормального життя». Сергій Наєв відзначив, що Об’єднані сили продовжують надавати допомогу й сприяти передусім створенню безпекових умов для сталого розвитку Луганщини. Зокрема, в рамках гуманітарних ініціатив Об’єднаних сил громадам Луганської області передано медичне устаткування приблизно на 1,7 мільйона гривень, проведені інші заходи підтримки населення.

Відзначаючи позитивні зміни в житті регіону за останній час, учасники засідання Ради регіонів свою головну увагу зосереджували на обсязі роботи, яку належить виконати найближчими роками, і на відповідальності, яка покладається на місцеві органи.

«Будь-які зміни починаються з людей. Розвиток людського капіталу — це необхідна передумова для будь-якого поступального руху вперед. Тому наш перший пріоритет — це освічена Луганщина», — зауважив Сергій Філь. Для досягнення цієї мети протягом 2019-2021 років область планує повністю завершити формування нового освітнього простору. Окрему увагу буде приділено опорним начальним закладам, що утворені в об’єднаних територіальних громадах Луганщини. Загалом у сфері освіти планують реалізувати понад 130 проектів.

Ще одним із пріоритетних напрямів є відновлення і розвиток медицини. Жителі сільської місцевості нарешті одержать якісну і доступну медичну допомогу — обіцяє Сергій Філь. Масштабні проекти будуть реалізовані на вторинному та третинному рівні. Зокрема, протягом найближчих трьох років у медичній галузі планується будівництво Луганської обласної клінічної лікарні у Сєверодонецьку, продовження капітального ремонту обласної дитячої клінічної лікарні, будівництво другого корпусу пологового відділення та модернізація хірургічного відділення центральної міської лікарні Лисичанська та інших медичних об’єктів. Наразі на Луганщині триває будівництво 11 нових сільських амбулаторій сімейної медицини. Сім із них будуть введені в експлуатацію вже наприкінці березня. Таким чином, підвищення якості медичних послуг для сільського населення буде відчутне у найближчій перспективі.

«Наше завдання — створити комфортну Луганщину, — підкреслив Сергій Філь. — Ми повинні нарешті відновити дорожньо-транспортну інфраструктуру, побудувати і реконструювати дороги, якими буде швидко і зручно дістатися до кожного населеного пункту. Адже, крім комфорту і безпеки людей, дороги — це також артерії економіки. Місцеві громади мають бути із якісною питною водою, зі світлом і теплом. Це ще одне стратегічне завдання на найближчі три роки».

Одним із найбільш масштабних та амбітних проектів, які зараз обговорюються, є будівництво залізничної гілки «Кіндрашівська-Нова — Лантратівка». Це суттєво знизить навантаження на дорожню інфраструктуру, вирішить питання підвезення вугілля на Щастинську ТЕС і, безперечно, матиме колосальне соціальне значення. Будівництво підстанцій «Кремінська» та «Кремінська — Ювілейна» розв’яже проблему «енергетичного острова» та дасть змогу поєднати енергетичну систему Луганщини з єдиною системою України. Буде забезпечено безперервний доступ промислових флагманів регіону до електроенергії. Також планується будівництво комплексу з відвантаження зерна на залізничний транспорт у м. Рубіжне.

Шлях до успішної Луганщини пролягає також і через децентралізацію. Перспективним планом формування територій громад передбачається утворення 39 ОТГ. Це колосальний ресурс, який може і має бути задіяний.

До Плану перспективного розвитку Луганської області на 2019-2021 роки, який було презентовано під час засідання обласної Ради регіонального розвитку, увійшли пропозиції від усіх 12 районів. Плани розвитку територій пройшли громадські обговорення, люди самі визначили напрями розвитку своїх населених пунктів. Отже, мотивація є, а відтак можна сподіватись на успішну реалізацію всіх проектів.

(Зліва направо) народний депутат України Віталій Курило, командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв, очільник області Сергій Філь у фойє Луганського обласного академічного музично-драматичного театру, де проходило засідання Ради регіонального розвитку.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.

Луганська область.