12 березня британський парламент удруге відхилив проект угоди про Brexit, незважаючи на те, що Брюссель пішов на зустріч і 11 березня погодився на компроміс. 
 

Сторони ухвалили дві спільні декларації, в яких зобов’язалися до кінця 2020 року знайти заміну режиму backstop, що передбачає відкритий кордон без запровадження митного контролю між членом ЄС Республікою Ірландія і частиною Сполученого Королівства — Північною Ірландією.

Ще в понеділок голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер попередив: якщо парламент Британії відхилить угоду, то «третього шансу вже не буде». Однак проти угоди проголосував 391 депутат, і тепер експерти прогнозують лише кілька варіантів розвитку подій.

Учора в парламенті знову відбулося голосування. Депутатам запропонували сказати «так» рішенню про «жорсткий» Brexit або навпаки — відмовитися від нього без угоди. Коли верстався номер, результати голосування відомі не були. 

Однак у будь-якому разі сьогодні парламентаріям, швидше за все, доведеться проголосувати ще з одного питання: за перенесення термінів Brexit на пізніший час. Прем’єрка Тереза Мей звернулася до депутатів і закликала їх голосувати за покликом серця, не озираючись на позицію партії. У разі, якщо й ці голосування буде провалено, Британії доведеться виходити з ЄС без «перехідного періоду», а це означає, що вже 30 березня її рівень інтеграції з Євросоюзом стане меншим, ніж, приміром, між Україною та ЄС.

І, схоже, в уряді країни вже не дуже вірять у вірогідність того, що хоча б на якийсь із варіантів парламент скаже «так». Тож учора було опубліковано посібник для бізнесу щодо мит і пропозиції щодо ірландського кордону в разі виходу з ЄС без угоди.

Велика Британія заявила, що знизить імпортні мита на широкий спектр товарів, щоб уникнути так званого жорсткого кордону між Ірландією і Північною Ірландією у разі виходу з ЄС без угоди, пише Reuters. У такий спосіб Лондон намагається хоча б трохи пригасити паніку бізнес-кіл, на яких «жорсткий» Brexit позначиться чи не найбільше.

Але чому британські депутати не підтримують угоду? Відповідь на це запитання намагаються знайти і європейські політики, і європейські ЗМІ ось уже кілька місяців. Більшість британських парламентаріїв — противників угоди невдоволені прописаним у ній режимом backstop, пише ВВС-Україна. Депутати виступають проти цієї норми, оскільки вона, на їхню думку, означатиме, що країна на невизначений період залишатиметься членом митного союзу ЄС. Водночас частина опозиції виступає за повторний референдум стосовно Brexit, оскільки взагалі не хоче, щоби Британія залишала Євросоюз.

Тим часом у Британії говорять і про інший шлях виходу з кризи: дострокові вибори. «Прем’єр-міністр може до кінця тижня оголосити, що нам потрібні дострокові вибори. Це шанс отримати дієздатний парламент. Далі так тривати не може. Можливості цього скликання вичерпані», — цитує консерватора Чарльза Волкера ВВС-Україна.