У річницю російської агресії проти України в Сеймі Польщі відкрили фотовиставку під назвою «Amina LIFE», присвячену постаті чеченки Аміни Окуєвої.

«Ми пишаємося тим, що представляємо цю виставку і говоримо про символічну для України постать, тим більше, що ця незвичайна жінка мала родинні зв’язки з Польщею», — розповів віце-маршалок Сейму Ришард Терлецький під час відкриття, інформує прес-служба нижньої палати польського парламенту. До слова, сам пан Терлецький виступив почесним організатором виставки.

Співорганізатор заходу депутат Малгожата Гошевська підкреслила, що Аміна Окуєва стала символом боротьби за свободу, гідність та незалежність Української держави, а також символом спротиву агресивній політиці Росії. Депутат нагадала, що агресія РФ проти України триває уже п’ять років. Спеціальна доповідь про злочини й жертви цієї війни вже потрапила до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Нагадаємо, Аміна Окуєва за фахом була лікарем. Під час сумнозвісних подій на Майдані в лютому 2014 року вона рятувала учасників протестів. Потім добровольцем пішла на фронт, де в чеченському підрозділі служила снайпером. На життя Аміни та її чоловіка Адама Осмаєва було організовано два замахи, перший — невдалий. Аміна загинула 30 жовтня 2017 року біля залізничного переїзду в смт Глеваха, що під Києвом.

Ініціатором виставки виступило також Посольство України в Польщі.

На відкритті була присутня мати Аміни Окуєвої Ірина Камінська (на знімку в центрі).

Фото Рафала ЗАМБЖИЦЬКОГО (канцелярія Сейму РП).