Британська Палата громад 13 березня з перевагою лише в чотири голоси заборонила уряду країни здійснювати Brexit без угоди.

«Юридично, за замовчуванням, ймовірність виходу без угоди зберігається... якщо тільки не буде досягнуто якоїсь іншої домовленості», — наголосила прем’єрка Тереза Мей після голосування, повідомляє ВВС.

Тепер перед парламентом стоїть вибір: схвалити вже двічі відкинутий варіант угоди (і таке голосування має відбутися 20 березня) чи довести справу до другого референдуму. Останнє, на думку Терези Мей, підірве довіру народу до демократичних інститутів. Третім можливим варіантом є переконати ЄС розпочати нові переговори щодо угоди на вигідніших для Британії умовах. Однак у Брюсселі вже неодноразово наголошували, що вироблена угода єдино можлива й переглядати її не будуть.

Отож учора британські депутати голосували за те, щоб звернутися до ЄС стосовно дозволу відкласти Brexit. Коли верстався номер, результати голосування відомі не були, проте можна було очікувати, що парламентарії скажуть «так», оскільки іншого варіанта просто немає.

У разі, якщо парламент з третьої спроби все ж схвалить угоду про Brexit, його буде відкладено на два місяці. Якщо ні — то, можливо, навіть на кілька років. У такому разі, попередила Тереза Мей, Британія знову візьме участь у виборах до Європарламенту в травні.