На території окупованого Росією Криму відбувається систематичне порушення прав людини, що створює атмосферу безкарності та безправ’я. Про це йдеться в окремому підрозділі звіту США з дотримання прав людини у світі в 2018 році, присвяченому Криму, повідомляє «Голос Америки». Звіт складено Державним департаментом США і оприлюднено 13 березня.

У довгому переліку сфер, де окупаційна влада порушує права людини, названо: «зникнення, катування, зокрема й каральна психіатрія, погане поводження з затриманими як покарання або для того, щоб отримати зізнання; погані умови ув’язнення і переведення в’язнів до Росії; свавільні арешти та затримання, ув’язнення з політичних причин; порушення приватності, жорсткі обмеження свободи волевиявлення та ЗМІ, включаючи закриття видань та застосування насильства проти журналістів; обмеження інтернету, включаючи блокування сайтів; масштабні придушення свободи зібрань, включаючи заборону кримськотатарського Меджлісу; обмеження свободи пересування та участі в політичних процесах, системна корупція та дискримінація проти кримських татар і етнічних українців».

У звіті наголошено, що 12 мешканців Криму, які зникли після окупації, було знайдено мертвими, за даними МЗС України. Окупаційна влада не розслідувала інші підозрілі смерті та зникнення і подеколи відносила їх до самогубств.

За окупаційного режиму Росії «суддівство» не було ні незалежним, ні безстороннім. Судді, прокурори та адвокати діяли в рамках політичних директив окупаційної влади, і результати судових розглядів, як видавалося, були визначені наперед через урядове втручання, вказують автори звіту. Також у документі наголошено, що діяльність Меджлісу кримських татар залишається під забороною, незважаючи на рішення Міжнародного суду, яке вимагає від російської влади «не утримувати і не вводити обмеження на спроможність кримськотатарської спільноти зберігати представницькі інституції, включаючи Меджліс», повідомляє «Голос Америки».