Як захиститися від «мобільного» опромінення

Одного дня я подякував своїй безвідмовній маленькій Nokia за багаторічну службу, придбавши сучасний смартфон з величезним дисплеєм. Ретельно вивчив інструкцію і познайомився з дивним попередженням: «Не рекомендується носити ґаджет в одязі, принаймні забезпечте відстань між тілом та смартфоном не менше 15 міліметрів».

Уявляю, з яким небажанням виробник мусив вдатися до цієї антиреклами, виконуючи норму закону цивілізованого світу про захист прав споживачів. А тому, вивчаючи за фахом структурно-енергетичні зміни у воді під дією зовнішніх фізичних чинників, я не втримався від спокуси проекспериментувати зі своїм смартфоном, як з джерелом опромінення води. Відстань я свідомо вибрав 10 міліметрів. Результати перевершили сподівання: після припинення опромінення спостерігалася яскраво виражена структурна перебудова у воді циклічного характеру.

На пальцях це можна пояснити так: у живій матерії вода перебуває в так званому рідкокристалічному стані, і це є принциповою ознакою життя, припинення якого призводить до розпаду упорядкованої структури води у клітинах та тканинах. Згадайте зів’ялу квітку! Циклічність перебудови структури опроміненої води легко зрозуміти, згадавши, як руйнується башта з дитячих кубиків: досягши певного розміру, вона неодмінно руйнується, попри ретельність та старанність її будівника.

Тепер, усвідомлюючи виняткову роль структури води у фізіології життя і згадавши, що людина на дві третини складається з води, чи залишиться хтось байдужим до руйнівної ролі щодо структури нашої внутрішньої води опроміненням мобільного зв’язку, зокрема, і могутнього наступу на людину численних бездротових технологій, серед яких неодмінним супутником нашого життя є всюдисущий Wі-Fі?!

Допитливий читач знає, що потужність опромінення мобільного зв’язку та бездротових побутових пристроїв дуже низька, а фаховий експерт легко переконає нас про це на цифрах. Але ж чомусь у Франції заборонили Wі-Fі у молодших класах і дошкільних закладах! Особисто мені, як вченому та автору книги про біологічну активність та закономірності формування безреагентно модифікованої води, занепокоєність французьких гігієністів цілком зрозуміла. Вода є надзвичайно чутливою до зовнішнього електромагнітного опромінення, особливо до міліметрового діапазону довжин хвиль та інтенсивно поглинає їх. Саме в цьому діапазоні працюють мобілки та бездротові пристрої.

Сподіваюсь, ця об’єктивна і неупереджена інформація не лишить байдужими читачів щодо впливу сучасного електромагнітного середовища на кожну людину. Залишається лише відповісти на законне запитання: що нам з цим тепер робити?

Відповідь досить проста і передбачувана: дотримуватись правил електромагнітної гігієни. Найперше при наявності дротового телефону, якщо є така можливість, користуйтеся саме ним. Впевнений, що у більшості користувачів сотових телефонів спеціальна гарнітура — навушники з мікрофоном, якою вкомплектовано кожен телефон, — назавжди похована десь у шухляді. Хоча користь від неї важко переоцінити. Гарнітура убезпечує вас від десятків опромінень на день безпосередньо головного мозку, очей, носоглотки, органів слуху, коли ви щільно притискаєте телефон до обличчя під час телефонної розмови. Зрештою розмовляйте рідше та лаконічніше... А поговорити досхочу безпечніше, користуючись старим дротовим апаратом.

Юрій БОЛЬШАК, кандидат хімічних наук.

Фото з відкритих джерел.