Скажи мені, що тобі сниться, і я скажу тобі — хто ти. Бо сни — це наше життя у всіх його забарвленнях. Фізичне тіло людини живе 100 років, душа — 1000, дух — багато тисячоліть! Сни «зшивають» тіло, душу і дух. Якщо ми розгадаємо таємницю снів, ми знайдемо нові дороги до довголіття і безсмертя!

Сни звичні, як дихання, тому ми їх не цінуємо, хоча в структурі капіталів вони займають особливе місце. В історії бувають то денні, то нічні епохи. «Прогрес — це сновидіння ХIХ століття, подібно тому, як воскресіння із мертвих було сновидінням Х століття» — стверджував німецький філософ Артур Шопенгауер. Не випадково, що в сновидіннях перед людьми проходить все те, чим вони займаються у повсякденному житті, про що думають, турбуються, що бачать і роблять, поки бадьоряться. Запитаємо: чи могла Тарасу Шевченку явитися вночі «Періодична система елементів», яку знаменитий хімік Менделєєв побачив у сні? Ні, поет бачив інші сни.

Сни — це будівельники, вчителі і лікарі людської душі. Сни — це екскурсії в Минуле, яке ми перетворюємо в Сьогодення та в Майбутнє. Вчені експериментально довели, що під час сну відходи діяльності мозку каналізуються в «нижні поверхи» кишківнику... Сни, немов двірники, підмітають вулиці нашої душі, щоб вранці вона була чистішою.

Маги і віщуни вважають сновидіння мистецтвом загартування енергетичного тіла людини. Вони впевнені, що під час сну якась літаюча суть покидає його, щоб мандрувати, долаючи часи і простори. Якось мені снилась Англія. Там оголосили міжнародний конкурс сновидінь. На спеціальних екранах демонстрували кращі сни світу. А чому б нам не організувати український конкурс снів? Це б мало і терапевтичне значення.

Творчість, за висловом Марини Цвєтаєвої, це керований сон, це передбачення, пророкування. Сон — містичний зв’язок між життям і смертю. Сновидіння відкривають двері у потойбічне, у безсмертя. Свої «злети у сні і наяву» я записую у щоденник, котрий називається ПМ — Парадоксальна Муза. Десятки зошитів ПМ, які накопичилися за п’ятдесят років, зберігають сни-пригоди, сни-будови, сни-шляхи, еротично-політичні сни... ПМ — це мої космодроми для запуску ракет у «паралельний космос». Іноді бачу «звідти» невидимі зв’язки між людьми і явищами. Наведу іронічно-політичний приклад: «Серед інших снів запам’ятались багатопартійні збори-мітинг у моєму рідному колгоспі «Правда» на Дніпропетровщині.

Агрономи і тваринники, механізатори і доярки, вчителі і бухгалтери були в різних партіях, і тому обирання голови колгоспу перетворилося на вибори правлячої партії, а сіяти і доїти корів було ніколи... Прокинувся і подумав: та це ж пародія на багаторічний «майдан» у нашому багатопартійному державному колгоспі! У стародавньому єгипетському тексті написано: «Бог створив сни, щоб вказувати шлях сплячому, очі якого знаходяться у пітьмі».

Якщо спочатку було Слово, то я — син слів і снів! Сни — вища реальність! Тварини теж бачать сни, але людина почала використовувати «вищу реальність» у своїй практичній діяльності.

Сон — концентрація творчих здібностей людини. Належить осмислити роль снів, як величезних скарбів, які будуть, можливо, головним багатством в умовах «космічної зими», інших катаклізмів... Сни дають енергію і подовжують життя. Тому, нехай оживає поезія сновидінь! Нехай турботи скорочують наш сон, аби не робили його вічним!.. Поздоровляю читачів із Всесвітнім днем сну!

Михайло АРОШЕНКО, професійний сновидець.

Фото з відкритих джерел.

Дніпро.