Фото: habr.com

«Шановні читачі! У зв’язку з проведенням антитерористичної операції на сході України інтернет-газета «Східний варіант» змушена тимчасово припинити свою роботу. Просимо з розумінням поставитися до ситуації, що склалася, і сподіваємося, що незабаром ми знову зможемо знайомити наших читачів з головними подіями з життя Луганська і всієї України. Бережіть себе! Слава Україні!».

Це повідомлення в останньому випуску інтернет-газети, датованому 1 вересня 2014 року, досі висить на сайті видання. Цей останній випуск — уже архівний матеріал, який чітко відображає реальну картину подій кінця літа 2014 року. «У населені пункти Перевальськ, Зоринськ, Малоіванівка, Мала Фащівка, Вергулівка прибуло підкріплення для терористів і проводиться облаштування цих міст до довготривалої оборони», «На ділянках зони АТО тривають активні позиційні бої в передмістях Луганська, під Новосвітловкою та Хрящуватим», «28 серпня по гуманітарному коридору із зони АТО виїхало 404 людини і 74 автомобілі», повідомляв «Східний варіант».

І ще одна цікава інформація, що застигла майже на п’ять років: долар на той час коштував 11,75 грн.

Це був досить популярний сайт, що демонстрував реальну картину і, головне, мав свою точку зору щодо подій, які відбувалися в області. Щоправда, окремі публікації не завжди подобалися тодішньому керівництву регіону. На відміну від інших сайтів області, які відновили свою роботу після 2014 року, «Східний варіант» продовжував залишатися у небутті, і ось нещодавно над, так би мовити, прощальною інформацією з’явилася свіжа. «Після вимушеної перерви ми знову починаємо свою роботу на підконтрольних Україні територіях Донецької і Луганської областей. Відтепер ми знову триматимемо руку на пульсі подій у регіоні, ставитимемо гострі питання і допомагатимемо знаходити шляхи їх вирішення».

Відродженням сайту сьогодні опікується відомий журналіст і блогер Денис Казанський. Він вважає, що Луганська область, на жаль, поступово перетворюється на «ведмежий кут» України. Багато проблем не отримують розголосу і належної реакції влади.

Ситуацію слід змінювати, вважає він, отже, «Східний варіант» бере на себе такі функції.

Тим часом

Луганською філією Концерну радіозв’язку, радіомовлення і телебачення поновлено мовлення низки телеканалів у Біловодському районі, Лисичанську та Старобільську. Зокрема, поновлено мовлення у Городищі (телеканали «1+1» і «UA:Перший»), Лисичанську (телеканал «ІРТА») та Старобільську («ІРТА»).

Загалом на Луганщині після 2014 року відновилося майже 75 відсотків сайтів обласного масштабу, які «переїхали» на підконтрольну частину області, а то і в інші регіони України. 15 відсотків інтернет-видань залишилися на тимчасово окупованій території.

Одні з них намагаються тримати нейтральну позицію щодо оцінки подій по обидва боки Сіверського Дінця, аби якось функціонувати. Деякі, навпаки, ревно служать проросійським найманцям. «Східний варіант» — один із останніх луганських сайтів, що повертається до життя. І цей факт не можна не вітати.

Луганська область.