Торішнього літа жителі Комишуватської сільської ради, що на Кіровоградщині були стурбовані незаконним знищенням дерев, яке останнім часом набирає загрозливих масштабів. За словами сільського голови Миколи Дащука, понад десяток столітніх красенів випиляли заїжджі з районного центру «чорні дроворуби». Цінну деревину вони відшукали в колишньому сільському парку села Водяне. Порушників затримали на гарячому завдяки активності громади, небайдужості сільської влади та керівництва господарства, які впродовж тривалого часу здійснювали чергування «облюбованої» варварами території.

«На транспорт зловмисників уже було завантажено чимало деревини, — розповів сільський голова. — Спиляні дуби в діаметрі сягали метра».

Це був уже не перший візит «чорних дроворубів» на комишуватську землю. Вантажівку, яка курсувала селом в один бік порожня, а в зворотному напрямку наповнена деревиною, зафіксувала камера відеоспостереження, — розповів депутат районної ради, керівник АПК імені Гіталова Петро Крамар.

«Мисливців за деревиною» вистежили місцеві активісти на чолі із сільським головою. Вони й затримали порушників на місці скоєння злочину (на знімку) та зробили відповідну відео- та фотозйомку. На виклик небайдужої громади одразу виїхали працівники Новоукраїнського відділу поліції. Вони зафіксували наявність колод спиляних дерев цінних порід і вилучили знаряддя злочину.

Як повідомив начальник відділу Ігор Матвійчук, відомості про скоєння правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. А це вселяло надію на проведення справедливого розслідування. Можливо, цього разу таки вдасться покарати «злодіїв у законі», адже саме так нині й називають люди тих, хто збиває свої статки на «зелених легенях».

Рубають без жодних перешкод

«Уже через деякий час в Новоукраїнці я побачив того ж «дроворуба», на тому ж авто, який ніби насміхався з нас, — обурюється сільський голова. — Прикро, але в тому парку випиляли майже всі столітні дуби, які росли на трьох гектарах землі нашої громади. Це справжнє знущання і відверта зневага. Люди десятиліттями висаджували дерева, а їх випиляли ті, хто не має до них жодного стосунку. Нам теж потрібна деревина, щоб забезпечити соціальну сферу чи тих-таки пенсіонерів і ветеранів паливом. Але ми самовільно пиляти не можемо. Нас за це покарають. Нам потрібно отримати відповідні дозволи. А чому тоді ті, хто поставив вирубку дерев на потік, роблять це без жодних перешкод?»

Чи понесли покарання особи, котрі зазіхнули на національний ресурс? Адже, не секрет, що від злочинних посягань «чорних дроворубів» страждають зелені насадження не лише в Комишуватській сільській раді, а й на території всього району.

Цілком секретна інформація

В офіційній відповіді з відділу поліції зазначається таке: «Встановлено, що за фактом незаконної порубки дерев в с. Водяне, яка мала місце 30.07.2018, старшим слідчим СВ Новоукраїнського ВП ГУНП в Кіровоградській області Свірщевським Є.Є. проводиться досудове розслідування (і це станом на тепер. — Авт.). На даний час проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії, направлені на встановлення обставини вчиненого кримінального правопорушення. Стан досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні перебуває на контролі керівництва відділу поліції. Надання іншої інформації, яка зазначена у запиті, не є можливим, оскільки відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» є конфіденційною інформацією, яку віднесено до інформації з обмеженим доступом. Згідно з ч. 2 ст. 7 цього Закону розпорядник інформації, що нею володіє, може поширювати її лише за згодою осіб, які обмежили доступ до інформації, а за відсутності такої згоди — лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини».

Але ж запит стосувався не персональних даних чи конфіденційної інформації про те, хто був «замовником» цінної деревини. Хотілося дізнатися, що зроблено за півроку в цій справі конкретно. Але...

Водночас той-таки Ігор Матвійчук запевнив, що торік відділом поліції постійно велася робота з виявлення осіб, які здійснюють незаконну порубку дерев. З цією метою у відділі навіть створено групу, працівники якої щоденно здійснюють об’їзди території району. Загалом у журналі єдиного обліку відділу за звітний період зареєстровано 58 фактів, пов’язаних із незаконною порубкою та перевезенням деревини без відповідних документів. Із них за сімома фактами відкрито кримінальні провадження за ознаками злочину, передбаченого ст. 246 КК України, одне (!) спрямовано до суду, ще за одним оголошено про підозру. За двома фактами порубки на об’єктах залізниці відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ст. 185 КК України (обидва спрямовано до суду). За іншими повідомленнями перевірку проведено відповідно до Закону України «Про звернення громадян», із них 34 матеріали спрямовано до державної екологічної інспекції для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності.

А от заступник начальника Державної екологічної інспекції в Кіровоградській області Ю. Сисак на запит щодо того, чи спрямовувались Новоукраїнською поліцією матеріали зазначеної справи на розгляд екологічної інспекції і які заходи впливу за минулий рік вжито до винних у незаконній порубці дерев, повідомив таке: «...до Державної екологічної інспекції в Кіровоградській області не надходили матеріали від правоохоронних органів по факту незаконної рубки дерев на території парку села Водяне Комишуватської сільської ради Новоукраїнського району» (отака неув’язка! — Авт.).

І про результативність...

«Протягом 2018 року, за результатами проведених заходів державного нагляду (контролю) у частині недопущення та виявлення незаконних порубок дерев на території Новоукраїнського району Державною екологічною інспекцією у Кіровоградській області до адміністративної відповідальності притягнено 11 порушників, загальна сума накладених адміністративних штрафів становить 1870 грн, сума розрахованої шкоди становить 16711 грн 37 коп., яка відшкодована в повному обсязі», — зазначено також у відповіді.

Тобто за рік по області відшкодовано збитків у сумі — аж (!) на суму вартості двох вантажівок дров.

Громадськість не просто обурена нахабністю браконьєрів, які знищують дерева, а висловлює занепокоєння тим, що такі справи, як кажуть вони самі, «спускають на гальмах». Адже випадок, що стався на території Комишуватської сільради — це вже не перше затримання порушників на місці скоєння злочину. І що?! Адже факти, як кажуть, річ уперта...

Чи довірятимуть громадяни поліції після такого «розслідування» і таких «відповідей» і чи боятимуться закону і його захисників правопорушники, запитання, мабуть, риторичне.

Фото надано автором.