На знімку: під час проведення навчання – Сільвія Сабов (ліворуч) і Олександр Білак.

Черговий тренінг у рамках реалізації спільного проекту міст-побратимів Ужгорода та Кошиць (Словацька Республіка) «Крок до ефективного управління в місті Ужгороді» за програмою SlovakAid провели в міській раді обласного центру Закарпаття.

Безпосередні «двигуни» реалізації проекту – Агенція регіонального розвитку Кошиць спільно з комунальною установою Агенція розвитку Ужгорода.

Мета проекту, який розпочався наприкінці минулого року і триватиме до завершення 2020-го, інформують з міськради Ужгорода, – підвищити ефективність комунікації посадовців та громадськості, навчити їх проектного менеджменту, ефективно напрацьовувати заявки на грантові проекти та успішно реалізовувати їх. Одна з цілей – підготувати комплексну комунікаційну стратегію для Ужгородської міської ради.

Щодо всіх цих питань чималий досвід має місто Кошиці, яке ділитиметься напрацюваннями з ужгородцями. За останні кілька років це словацьке місто-побратим Ужгорода залучило понад 300 млн. євро із європейських та світових фінансових організацій, виборювало статуси «Культурна столиця Європи» та «Європейське місто спорту», що істотно вплинуло на розвиток його інфраструктури.

Тож темою тренінгу в Ужгороді було партнерство громади та міжсекторна співпраця. Тому й участь у ньому взяли працівники різних структурних підрозділів міської ради, представники громадських організацій.

Керуюча справами виконкому Ужгородської міської ради Олена Макара привітала учасників, наголосила, що тісна співпраця працівників органів місцевого самоврядування та громадськості – запорука ефективних змін у місті, важливо, щоб усе це спиралося на новітні технології і можливості.

Регіональний координатор Інституту «Республіка» Микола Яцков поінформував, що в ході реалізації проекту буде зроблено оцінку взаємодії підрозділів міської ради Ужгорода з людьми, важливо чітко визначити, де й чому можуть виникати труднощі в комунікації з громадою. Відзначив, що в багатьох людей надзвичайно завищені вимоги до всіх працівників органів влади, зокрема міської ради, завищені очікування, немає розуміння обмеженості і ресурсів, і повноважень посадовців.

Провідним спікером тренінгу була представниця екологічної організації «Сосна» з Кошиць Сільвія Сабов. У першій половині дня учасники запропонували чимало ідей для реалізації в Ужгороді, а відтак, поділившись на команди, обирали одну з них, визначали мету, що саме потрібно зробити й для чого, яких партнерів і ресурси – людські, фінансові, технічні – варто залучити.

Після обговорення кожного з умовних проектів Сільвія Сабов навела дані японських менеджерів, котрі стверджують: 80 процентів зусиль у кожній справі доцільно витрачати на чітке планування, а решту – на реалізацію запланованого, тоді результат буде швидкий і ефективний. Важливо також застосовувати креативний підхід, шукати партнерів для спільної роботи, активно звертатися по допомогу.

Заступник ужгородського міського голови Олександр Білак подякував усім учасникам навчання, а особливо керівникам Агентства регіонального розвитку Кошиць – Ярославу Тешляру та Агенції розвитку Ужгорода – Маріанні Собран за успішне ведення спільного проекту.

Фото надане прес-службою міськради.