На Вінниччині побутовим споживачам блакитного палива безпідставно донарахували майже сто мільйонів гривень. За фактом зловживання посадових осіб газорозподільчої та газопостачальної компаній ПАТ «Вінницягаз» прокуратурою Вінницької області розпочато кримінальне провадження. Перевірку здійснено за зверненням ОДА та низки громадських організацій.

— Згідно з попередніми розрахунками, газопостачальна компанія безпідставно донарахувала побутовим споживачам області об’єми природного газу на загальну суму понад 98 млн грн, — заявив прокурор Вінницької області В’ячеслав Соколовий.

Таку суму споживачі переплатили ПАТ «Вінницягаз» починаючи з жовтня минулого року. Саме з того часу обсяги газу, який використовують побутові споживачі, приведено «до стандартних умов». Простіше кажучи, об’єм споживання газу, зафіксований лічильником, збільшено на коефіцієнт від 0,97 до 1,08. Таке збільшення залежало від відстані, на яку подають блакитне паливо споживачеві, а також пори року. Газовики пояснюють, що в холодні місяці за низьких температур газ стискається та звичайні лічильники рахують його об’єм у стисненому стані.

— Такі дії, вчинені газовиками щодо побутових споживачів, суперечать законодавству, — наголошують у прокуратурі.

Досудове розслідування триває. Працюють слідчі ГУ Нацполіції в області. Оперативний супровід здійснює управління захисту економіки у Вінницькій області, підпорядковане Нацполіції України.