Туристична галузь Болгарії перед початком кожного туристичного сезону відчуває кадровий голод. 

Особливо не вистачає підсобних робітників, бо болгари через низькі зарплати, як правило, не хочуть мити посуд у ресторанах, підмітати вулиці на курортах, чистити пляжі. 

Тому власникам готелів і ресторанів на курортах доводилося наймати для цієї роботи в Україні та Молдові етнічних болгар, котрі знають мову.

Іноді робилося це в обхід законних вимог, на що заплющували очі. Тому наприкінці минулого року між Болгарією і Молдовою було підписано договір про регулювання трудової міграції. Він набув чинності 15 березня цього року.

Як повідомило Болгарське національне радіо, тепер керівники болгарських фірм і підприємств, які бажають найняти працівників з Молдови, можуть подавати свої офіційні заявки до центрів зайнятості, а потім укладати індивідуальний трудовий договір із громадянином Молдови на роботу з початковим терміном до одного року й можливістю його подальшого продовження до трьох років. Сезонних працівників законодавство Болгарії дозволяє наймати на максимальний період, установлений законодавством приймаючої держави. У країні максимальний термін найму сезонних працівників становить дев’ять місяців у рамках одного календарного року.

Іноземним громадянам, котрі одержали роботу за індивідуальним договором через центри зайнятості, відтепер не потрібний дозвіл на працевлаштування. Але за однієї умови: посада, на яку вони претендують, не має вимагати обов’язкової наявності болгарського громадянства. Тобто роботодавець повинен запропонувати цю посаду спочатку громадянам своєї країни, й лише в разі тривалої вакансії і гострої потреби на неї можна брати фахівця із чужим паспортом, але з дозволом на працевлаштування.

Фото: novimandry.com