Під час мітингу в Софії.

Фото Василя ЖУКІВСЬКОГО.

Минулої суботи десятки українців, які живуть у Болгарії, зібралися в Софії на мітинг «Свободу Криму». До них приєдналися й болгари, які вважають, що український Крим був захоплений Росією з порушенням усіх міжнародних норм і гарантій недоторканності України з боку Росії. Організаторами мітингу, який проводився з дозволу мерії Софії, був Союз українських організацій в Болгарії «Мати Україна», який підтримала болгарська громадська організація — Атлантична рада Болгарії.

Голова об’єднання «Мати Україна» Олена Коцева, відкриваючи мітинг, нагадала, що «цими днями виповнюється п’ять років відтоді як Російська Федерація вторглася, а потім анексувала український Крим, прикриваючись «волею народу», висловленою під дулами автоматів на так званому «референдумі». І тепер українці хочуть нагадати усьому світові і безпосередньо болгарському суспільству, що в сусідній Україні триває боротьба за незалежність і право на євроатлантичний вибір, за які вона платить надто дорогу ціну. А саме — життям своїх синів і дочок. П’ять років тому увесь світ став свідком військової агресії Росії проти України в Донецькій та Луганській областях. І ця війна Кремля проти України триває і сьогодні. Вона зазначила, що Крим поступово перетворюється на мілітаризовану зону, яка вже становить загрозу не тільки для України, а й Європи, бо Чорне море стає зоною небезпеки, а Болгарія від Криму розташована лише за кілька сотень кілометрів.

Союз українських організацій «Мати Україна», за словами її голови, надішле листи в парламент, уряд, Президенту країни з проханням продовжувати санкції проти агресора і підтримувати український народ у боротьбі з російськими окупантами. Члени керівного органу Атлантичної ради Болгарії Димітрин Вічев, екс-спікер парламенту Олександр Йорданов і голова об’єднання «Рух громадського натиску» Кирил Чуканов нагадали про події п’ятирічної давності. Вони зазначали, що президент РФ брехав усьому світові, що мешканці Криму зробили добровільний вибір, а потім нагороджував військових та інших учасників гібридної операції з анексії українського півострова. Вони зазначали, що апетити Путіна виходять за межі України, яку кремлівський диктатор мріяв приєднати до так званого «русского мира». Його плани зірвалися через стійкість українського народу, який веде нерівну боротьбу з російськими загарбниками. І нагадали болгарському народові, владі Болгарії, що Крим залишається частиною України, а вона є європейською державою, хоча і не входить до ЄС. І якщо вона впаде під натиском агресора, то під загрозою опиниться вся Європа. «Гітлер свого часу теж силою анексував Судети і запевняв, що вони завжди будуть частиною Німеччини. Але цього не сталося. Так буде і з незаконно анексованим Кримом. Нехай через п’ять, десять років він усе одно повернеться до складу України. Головне, щоб світ не піддавався впливу російської пропаганди і вимагав від Кремля дотримуватися норм міжнародного права», — заявив Димітрин Вічев.

Екс-спікер Олександр Йорданов закликав владу країни серйозніше ставитися до гібридної війни Росії, за допомогою якої вона хоче дестабілізувати ситуацію в Болгарії і усіх балканських країнах. За його словами, ця дестабілізація віроломно почалася з гібридного нападу на незалежну державу — Україну. Це, по суті, і є дестабілізацією Європи.