Євросоюз зберігає непохитну позицію щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України і не визнає анексію Криму Росією. Про це йдеться в декларації Верховного представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріки Могеріні, оприлюдненій на сайті Ради ЄС до п’ятиріччя агресії РФ на півострові. У документі наголошується, що Європейський Союз і надалі вважає анексію Криму «порушенням міжнародного права» і «прямим викликом міжнародній безпеці». «Порушення Росією міжнародного права призвело до небезпечного зростання напруженості в Керченській протоці та в Азовському морі. Необґрунтоване застосування сили Росією проти України 25 листопада 2018 року є нагадуванням про негативні наслідки незаконної анексії Кримського півострова для регіональної стабільності», — йдеться у тексті. Світова спільнота вкотре закликала Москву негайно звільнити незаконно захоплених українських моряків, кораблі й обладнання. Могеріні зауважила, що Брюссель і надалі чинитиме тиск на Кремль за допомогою санкцій і закликала держави — члени ООН вжити таких само заходів.

Також у декларації Верховний представник відзначила погіршення ситуації з правами людини в Криму з часу його анексії. Євросоюз укотре закликав звільнити Олега Сенцова, Едема Бекірова, Олександра Кольченка, Миколу Семену, Володимира Балуха, Еміра-Усеїна Куку і всіх, «кого було затримано на Кримському півострові й засуджено з порушенням міжнародного права».

Тема п’ятих роковин незаконної анексії Криму Росією була вчора окремим елементом програми неформального засідання Ради ЄС. Напередодні обговорення міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що Москва має відчувати чіткі дипломатичні, політичні і фінансові наслідки за агресію в Україні, а також провокативні дії в інших регіонах, інформує «Європейська правда». Зберігати санкційний тиск проти РФ, враховуючи відсутність прогресу у виконанні Мінських угод, закликав учора в Брюсселі і міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс.

Про підтримку суверенітету України та невизнання анексії Криму Росією цими днями заявили також, зокрема, у США, Канаді, Великій Британії, Чехії, Польщі, Німеччині, Естонії, Туреччині.

«Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають контроль Кремля над Кримом. Ми висловили чітку позицію — США непохитно підтримують суверенітет і територіальну цілісність України», — зазначив Курт Волкер, наголосивши на нелегітимності організованого Росією референдуму на півострові. «Канадська підтримка України — непохитна. У п’яту річницю російського вторгнення і окупації Криму, ми — з українським народом, який працює на зміцнення безпеки і стабільності», — написав у Твіттері міністр оборони Канади Харджіт Саджан. Посольство Республіки Польща в Україні у Твіттері наголосило, що Варшава не зупиниться в діях, спрямованих на відновлення територіальної цілісності України. «Ми не можемо дозволити, щоб силову зміну державних кордонів було легалізовано», — зауважили в дипустанові.