Учора Австралія оголосила про запровадження санкцій проти громадян РФ, причетних до нападу і захоплення українських кораблів та моряків поблизу Керченської протоки. «Сьогодні я оголошую цільові фінансові санкції та заборони поїздок семи росіянам за їхню роль у перехопленні та захопленні українських морських суден, які намагалися пройти через Керченську протоку. Австралія стурбована цією ескалацією напруженості в Азовському морі в листопаді 2018 року» — йдеться у заяві очільниці МЗС Австралії Марізе Пейн, оприлюдненій на сайті відомства.

Через п’ять років після незаконної анексії Криму Австралія разом з її партнерами США, Великою Британією, Канадою та державами-членами ЄС твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, йдеться у заяві. «Австралія засуджує агресію і закликає Росію звільнити затриманих українських моряків і без зволікань повернути судна. Ми також закликаємо Росію дозволити вільний і безперешкодний прохід українських і міжнародних суден через Керченську протоку і Азовське море», — наголошує міністр.

Окрім того, «Австралія не визнає жодних дій, спрямованих на легітимацію анексії Криму або відокремлення частин Донецької та Луганської областей України», тому пані міністр повідомила про запровадження «цільових фінансових санкції та заборони поїздки проти трьох «лідерів» з контрольованих сепаратистами районів Донецької та Луганської областей України після так званих виборів у листопаді 2018 року».

Насамкінець Росію знову закликали поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, у тому числі її територіальні води.

Фото: ukranews.com