На будівлі загальноосвітньої школи № 1 імені Августина Волошина в Хусті встановили меморіальну дошку Олександрові Блесту — захиснику Карпатської України, керівнику ОУН у Хусті, поручнику та організатору загонів Карпатської Січі.

Перед будівлею навчального закладу, в якому навчався майбутній герой, зібралися нинішні школярі, педагоги, керівники області і міста, місцева громада. Вони вшанували пам’ять бійця Державним гімном. А почесну місію відкрити меморіальну дошку виконав голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль, інформує його прес-служба. З промовами до присутніх звернулися голова обласної ради Михайло Рівіс, міський голова Хуста Володимир Кащук, скульптор Богдан Корж.

У приміщенні цієї школи 15 березня 1939 року відбулась сесія Сойму Карпатської України, де було затверджено проголошення державного суверенітету Карпатської України, ухвалено конституційний закон та обрано президента держави — Августина Волошина. В особистій охороні останнього служив Олександр Блест (псевдо «Гайдамака»), який за свою громадську позицію був ув’язнений окупантами та засуджений до смертної кари.

Михайло Киштулинець, якого також утримували в Хустській в’язниці, знайшов там записку Олександра Блеста, сховану під дошкою. В’язень не мав олівця, тому шпилькою проколов собі палець і власною кров’ю написав: «Я, Олександр Блест, 23-річний, з Хусту, іду на смерть за те, що люблю свою рідну Україну».

Пам’ять про життєвий подвиг героя нащадки із шаною та дякою увічнили в мармурі і бронзі.