Сергій Соболєв, Руслан Сидорович, Максим Бурбак, Артур Герасимов, В’ячеслав Кириленко.

 

Олександр Вілкул, Олег Ляшко, Віктор Бондар, Сергій Шахов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Погоджувальна рада

Нинішнього пленарного тижня, який буде останнім перед президентськими виборами, Верховна Рада продовжить розглядати проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д) з 490-ї правки.

На початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентського комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій нагадав, що рівно п’ять років тому — 18 березня 2014 року — під час оборони своєї військової частини від диверсійних груп російського агресора у Сімферополі загинув на бойовому посту від кулі снайпера прапорщик Сергій Кокурін. «Це була смерть першого військового — першого оборонця Криму, — наголосив А. Парубій. Депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх українських героїв, полеглих за Незалежність України.

Глава парламенту також привітав із 102-ю річницею першого українського парламенту новітнього часу — Української Центральної Ради, яку було створено 17 березня 1917 року.

«Саме від часу створення Української Центральної Ради у революційному 1917 році ми відраховуємо нашу сучасну традицію українського парламентаризму, — сказав він. — Саме Українська Центральна Рада вперше у ХХ столітті проголосила своїм Четвертим Універсалом довгоочікувану Незалежність України».

Про спадкоємність українського парламентаризму в парламентських кулуарах нині нагадує портрет Михайла Грушевського — Голови Української Центральної Ради. Він відкриває галерею портретів голів Верховної Ради України.

Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада продовжить розглядати проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д) з 490-ї правки, адже на пленарному засіданні 15 березня зупинилися на 489-й правці. Окрім того, заплановано розгляд блоків питань паливно-енергетичного комплексу, аграрної політики, інформатизації, податкової політики та інші.

При цьому глава парламенту наголосив, що історичний закон про державну мову має бути прийнято в цілому суворо у відповідності до законних процедур, щоб не допустити його зриву, висловивши переконання, що в цьому зацікавлені більшість депутатських фракцій парламенту. «Це одне з найбільших історичних завдань нинішнього парламенту», — сказав Андрій Парубій.

«Найкращою нашою відповіддю на парад брехливих обіцянок буде реальна справа з позитивними наслідками, яку оцінять наші діти і онуки, — сказав лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. — Маю на увазі закон про державну мову, який ми розглядаємо. Ми обов’язково повинні ухвалити його». При цьому лідер фракції відзначив, що найбільше законопроект критикують проросійські ЗМІ. «Для нас це найкращий аргумент, що Верховна Рада на правильному шляху. Закон про захист української мови буде!» — підкреслив Максим Бурбак. Парламентарій також закликав після розгляду закону про державну мову розблокувати процес призначення позачергових виборів у багатьох регіонах країни, у тому числі й вибори міського голови Чернівців.

Заступник голови фракції «Самопоміч» Руслан Сидорович підкреслив, що закон щодо державної мови має бути ухвалений вже цього тижня в редакції, яку погодив профільний парламентський комітет, ще до завершення президентської кампанії, до першого туру виборів. 

Натомість заступник керівника фракції Опозиційного блоку Олександр Вілкул наполягав зняти з розгляду мовний закон. За його словами, після виборів потрібно переглянути рішення парламенту в усіх сферах — від економічної до соціальної, розпочати процес встановлення миру на Донбасі. Фракція ініціює схвалити постанову про зняття економічної, транспортної та енергетичної блокади Донбасу, переглянути закони про освіту та щодо церков, закріпити реальні повноваження громад при децентралізації, передбачити належну кримінальну відповідальність за злочини, переформатувати склад створених у парламенті ТСК і утворити нові, а також — скасувати «антисоціальні експерименти» над людьми, запровадити страхову медицину, справедливі пенсії та тарифи на газ, забезпечити підтримку промисловості та зростання зарплат.

Однак Голова Верховної Ради Андрій Парубій чітко наголосив: закон про державну мову не буде знято з розгляду, а його буде прийнято. Адже цей закон — на часі.

Ключове — наведення порядку

Лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов відзначив, що Тимчасова слідча комісія Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004-го по 2017 рік, якій доручено також дослідити зловживання в ДК «Укроборонпром», привернула увагу журналістів, до якого жахливого стану були доведені Збройні Сили України напередодні російської агресії, до 2014 року, і хто привів їх до такого стану. «За офіційними документами вдалося встановити, що боєздатну техніку тотально розпродавали за цінами подекуди у 35 разів нижчими за ринкові. Наприклад, стратегічно важливі зенітно-ракетні системи С-300 просто зняли з бойового чергування та продали Казахстану. Сьогодні вони були б переконливим аргументом у стримуванні російської агресії на Донбасі та у Криму. Через подібні схеми українську армію було пограбовано на сотні мільйонів, навіть мільярди гривень» — відзначив А. Герасимов.

Фракція БПП вкотре оголосила вимогу створити ТСК для проведення розслідування відомостей щодо оприлюднених фактів підкупу виборців через «виборчу піраміду» одного з кандидатів у президенти, запросивши всі депутатські фракції та групи невідкладно подати своїх представників для формування комісії.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко, наголосивши на потребі розмовляти державною мовою, висловив думку, що відбуваються маніпуляції, щоб відволікти людей від нагальних питань. «Ключове, що треба для країни, — це наведення порядку, відновлення економіки, створення нових робочих місць, справедлива пенсія і ціна на газ, перегляд бюджету, гідне життя кожної української людини і родини. За словами політика, з 1 травня планується нове підвищення ціни на газ на 40%. Фракція радикалів вимагає відправити у відставку главу НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва.

Сергій Шахов (ДГ «Воля народу») звернувся до уряду з вимогою знизити ціну на газ — за його словами, для цього є всі економічні передумови. А також затвердити фінансовий план Кабінету Міністрів України на 2019 рік, провести аудит НАК «Нафтогаз Україна», створити в парламенті ТСК для розслідування зловживань у цій компанії.

Заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв звернув увагу на те, що, на його думку, жоден пункт коаліційної угоди не виконано. Зокрема, з деофшоризації, тарифів, створення ТСК щодо злочинів урядів Януковича-Азарова, підтримки фермерських господарств, реальної зміни бюджетної політики. Політик закликав депутатів за півроку, що залишилися до парламентських виборів, обговорити ті питання, які реально сьогодні турбують людей.

Рахункова палата проведе інвентаризацію «Укроборонпрому»

Представник Президента України Ірина Луценко розповіла, що ФСБ Російської Федерації заборонило дітям із Криму брати участь у конкурсі «Яскраві діти України», який проводили у Краматорську для луганських, донецьких і кримських дітей. «Кримським дітям та їхнім батькам ФСБ РФ заборонило приїжджати на конкурс. Із шістнадцяти дітей приїхало тільки четверо — ті, хто живе на неокупованій території України», — сказала політик. За її словами, діти на конкурсі виступали українською мовою. «Це тріумф перемоги державної мови», — наголосила Ірина Луценко. Представник Президента також підкреслила, що міжнародна спільнота відзначає позитивні зміни в Україні. Прикладом того є резолюція Конгресу про санкції проти РФ, Резолюція Ради безпеки ООН щодо ситуації в Криму, рішення ЄС не вважати РФ стратегічним партнером та запровадження санкцій щодо Росії через ситуацію в Керченській протоці. І. Луценко нагадала, що США збільшили війську допомогу для української армії. За її словами, після рішення Президента про проведення міжнародного аудиту ДК «Укроборонпром», Рахункова палата проведе інвентаризацію.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд висловила занепокоєння з приводу того, що досі не покарано нікого з тих, хто причетний до анексії Криму, не притягнуто цих людей до кримінальної відповідальності. «І ці люди сьогодні сидять і в парламенті, і в органах правопорядку, або ведуть підприємницьку діяльність за межами країни», — сказала політик. О. Сироїд назвала ініціативу щодо проведення аудиту «Укроборонпрому» недоцільною, оскільки, на її думку, неможливо провести аудит в умовах державної таємниці. «Це є фікція, щоб приховати минулі й майбутні розкрадання в оборонній сфері», — вважає політик.

Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко наголосив, що закон про функціонування державної мови, над яким працює Верховна Рада у другому читанні, є «фундаментальним» і «стратегічним». «Цей закон не роз’єднує, а навпаки об’єднує українців, інтегрує, консолідує українську політичну націю, нікого ні до чого не примушує, а лише сприяє задоволенню прав українців вільно спілкуватися українською мовою як державною, отримувати послуги із застосуванням української мови, — сказав він. 

Голови комітетів висловили свої пропозиції до порядку денного парламенту. Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський запропонував провести 10 квітня парламентські слухання про збалансований розвитку людського капіталу, спрямовані на недопущення виїзду талановитої молоді за кордон.

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець закликала парламент розглянути 30 проектів законів щодо медичної реформи, а передусім законопроект про загальнообов’язкове державне медичне страхування.

Голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму Артур Палатний привернув уваги до критичної ситуації із фінансуванням двох дитячих оздоровчих центрів — «Молода гвардія» і «Артек», де оздоровлюються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти бійців АТО-ООС.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря привернув увагу до необхідності прийняти законопроекти на захист прав вимушених переселенців — про виплату їм пенсій, виборчі права тощо.

Голова комітету направив відкрите звернення до уряду щодо виконання закону про зниклих безвісти і передав його присутньому на погоджувальній раді віце-прем’єру. За словами Г. Немирі, минуло вже півроку від ухвалення даного закону, однак досі не створено спеціальну комісію, реєстр зниклих.

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський нагадав, що рішення РНБО передбачає цілий комплекс заходів щодо впорядкування діяльності оборонно-промислового комплексу та реформи вітчизняного оборонпрому.

«Укроборонпром» — ця структура була створена Януковичем виключно для контролю за корупційними потоками, — сказав С. Пашинський, закликавши парламент прийняти законопроект про створення спільних підприємств з іноземними партнерами на базі ДК «Укроборонпром», зміни до закону про державну таємницю щодо максимального розкриття державного оборонного замовлення.

«Ті, хто блокує схвалення закону про державну мову, не хоче, щоб українська держава стала на ноги, — підкреслив голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, доповідач «мовного» закону, подякувавши тим депутатським фракціям, які підтримують цей проект. 

Секретар Комітету з питань запобігання та протидії корупції Борислав Береза запропонував ухвалити постанову про проведення 15 травня парламентських слухань на тему «Стан та реалізація засад антикорупційної політики в Україні». Такі слухання мають проводитися у парламенті щороку. Б. Береза також заявив, що як голова ТСК із розслідування замаху на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів готовий виступити у сесійній залі зі звітом після завершення розгляду закону про мову.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:

— Верховна Рада і уряд не допустять жодних спроб дестабілізації, і плани Росії в Україні здійснені не будуть.