Власним коштом розпочали спорудження амбулаторії сімейної медицини в селі Гущинці Калинівського району на Вінниччині. Населений пункт є Старо-стинським округом Іванівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ).

Рішення прийняли на сесії сільської ради після невтішної інформації, наданої депутатам керівником ОТГ Михайлом Куликом. За його словами, громада планувала взяти участь в урядовому проекті підтримки сільської медицини. На жаль, у списку населених пунктів, де будуватимуть амбулаторії за кошти державного бюджету, Іванівська громада не значиться. Можливо, тому, що Гущинці мають власну амбулаторію. Такий само медичний заклад працює у центрі громади, в селі Іванів.

— Амбулаторія в Гущинцях не відповідає визначеним стандартам, — уточнив Михайло Кулик. — Незважаючи на це, обслуговує жителів трьох населених пунктів, що входять до Старостинського округу.

За словами керівника громади, медичний заклад розташовано в тому ж приміщенні, що й дошкільна дитяча установа. «Дитсадок переповнений, — каже керівник громади. — Замість 50 дітей у ньому перебувають 80 дошкільнят. Ще 43 малюки чекають черги».

— Амбулаторія не може розташовуватися в одному приміщенні з дитсадком, — каже завідувачка медичної установи Валентина Довгалюк (на знімку). — Щодня до нас приходять на прийом 20—50 пацієнтів. Серед них є люди з інфекційними захворюваннями. Крім того, не вистачає приміщення. Щеплення і прийом у педіатра мають проводитися в окремих кабінетах. Ми змушені робити це в одному. Потребуємо також частини медичного обладнання.

За кошти бюджету ОТГ придбала занедбане приміщення колишнього сільського магазину. Його площа становить майже 250 квадратних метрів. Будівлю відновлять і переобладнають під медичний заклад. Кошторисна вартість робіт становить три мільйони гривень. Левову частку названої суми надасть ОТГ. Залучать також кошти спонсорів.

— Стосовно обладнання, нами вже підготовлено проект на участь у конкурсі з отримання державної допомоги на облаштування сільських амбулаторій, — повідомив Михайло Кулик. — Сподіваємося, цього разу конкурсна комісія належно оцінить той факт, що амбулаторія вже збудована, і прийме рішення про надання необхідних коштів.

Завершити роботи планують до червня нинішнього року, щоб зробити подарунок працівникам амбулаторії до їхнього професійного свята.

Фото надано автором.

Вінницька область.