Держкомтелерадіо не дав дозвіл на ввезення в Україну ще 23 книг, що містять ознаки пропаганди країни-агресора й її органів влади, тоталітарних режимів та імперських геополітичних доктрин. Наприклад, в одній із книг «Корпоративная культура. Десять самых распространенных заблуждений» автор присвячує чимало сторінок «могущественной корпорации і сверхдержаве СССР» та за приклад успішного управління країною бере методи Сталіна, за правління якого в таборах загинули і були репресовані мільйони людей. В іншій, дитячій книзі, що розповідає про творчість Анни Ахматової, родом з Одеси, авторки називають Жовтневу революцію, яку поетка не прийняла, «однією з найвеличніших подій в історії Росії» та ілюструють видання портретами Леніна і червоних комуністичних прапорів.

Як повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо, не потраплять на полиці магазинів і книги, що містять антиукраїнські гасла та ідеї, спрямовані на ліквідацію незалежності нашої держави, порушення її суверенітету і територіальної цілісності. Книгорозповсюджувачі намагалися ввезти в Україну і видання, що розповідає про «розкручені імена», до яких автор зараховує президента РФ, прем’єр-міністра та представників шоу-бізнесу, внесених до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Також відмовлено у ввезенні низки книг зарубіжних авторів, в оформленні яких російські видавці використовують символіку держави-агресора, її органів влади і силових структур. Відмову надано на підставі висновків експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України. Загалом, починаючи з 20 травня 2017 року, дати набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження, виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України», Держкомтелерадіо надав 2 939 відмов у видачі дозволів.

У відомстві повідомляють, Держкомтелерадіо продовжує обмежувати доступ на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту та виявлення і припинення незаконної реалізації книжкової продукції, завезеної з території держави-агресора без дозвільних документів. 10 березня цього року у Києві оштрафовано підприємця, який через Інтернет реалізовував видавничу продукцію, випущену в РФ та ввезену в Україну без дозвільних документів. Про факт продажу такої книги, що мав місце наприкінці минулого року, Держкомтелерадіо повідомили небайдужі громадяни. Знадобилось кілька місяців, щоб знайти особу, яка вчинила правопорушення, та накласти на неї адміністративно-господарський штраф у розмірі 41 тисяча 730 грн. У разі повторного порушення чинного законодавства сума штрафу складатиме вже 208 тисяч 650 грн.

Протягом минулого року уповноваженими особами Держкомтелерадіо складено 27 протоколів про накладення адміністративно-господарських штрафів на суму 1 005 210 грн. З 1 січня цього року збільшено суму штрафу за розповсюдження на території України видавничої продукції, що ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України без наявності відповідного дозволу. Відтепер штраф становить 41 730 грн (десять мінімальних заробітних плат) за кожен випадок такого розповсюдження, вчиненого вперше, та 208 650 грн (п’ятдесят мінімальних заробітних плат) за кожен наступний випадок такого розповсюдження. З початку року вже складено п’ять протоколів про накладення штрафів.