Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Дмитро та Євгенія Ейдер.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Картину з такою назвою створила волонтерка та художниця Беата Куркуль. Родом із Литви, вона вже десять років живе в Україні і своєю творчістю підтримує наших захисників. Зобразити судна під синьо-жовтими стягами, які в буремну ніч долають темні морські води, її надихнула історія, яка торік наприкінці листопада сколихнула весь світ. Тоді російські силовики захопили 24 українських моряків і три кораблі поблизу Керченської протоки.

Експозицію «Повернення додому», на якій представлено авторські копії цієї картини, відкрила вчора Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Вона наголосила: саме родичі військовополонених висловилися за те, щоб виставку, яку протягом місяця експонували в музеї «Київська фортеця», перенесли в кулуари законодавчого органу влади. «Ми з радістю це підтримали, — сказала І. Геращенко.

— Це воля та ініціатива всіх родин 24 моряків, яких незаконно вже 115-й день утримують у Російській Федерації». Усіх тих, хто долучився до створення виставки, цікавить лише одне питання, каже перший заступник глави парламенту: «Коли наші моряки будуть удома?».

Ані родини, ані громадські активісти, ані влада не збираються складати руки, запевняє І. Геращенко. Вона нагадала, що не так давно, після всіх зусиль, докладених нашим Президентом та дипломатами, нарешті введено пакет санккцій проти ефесбешників, причетних до розстрілу українських кораблів та захоплення моряків. Обмеження ввели і Європейський Союз, і Канада, і США. Однак І. Геращенко підкреслила, що вважає реакцію ЄС надто м’якою і недостатньою. «Це ненормально, коли на захоплення наших трьох кораблів, на поранення моряків і захоплення їх у полон, та недопуск до них українського Омбудсмена та родин, на неможливість телефонного дзвінка та листування Євросоюз вводить санкції проти восьми фізичних осіб, — акцентувала вона. — Це неправильно, і ми продовжимо нашу роботу для того, щоб усе-таки було введено адекватні економічні санкції проти Російської Федерації, яка насправді цим своїм зухвалим нападом порушила не тільки права наших моряків, а й блокувала нормальну навігацію в ключовій для нас акваторії Азовського моря та нейтральних вод». Водночас І. Геращенко висловила задоволення тим пакетом санкцій, які запровадили США. Але найбільш сильними назвала обмеження, які запровадила Канада, адже вони зачіпають близьких до В. Путіна людей і задіюють певні економічні важелі.

«Дуже важливо для кожної людини, яка перебуває в заручниках на окупованій території, знати: Україна за нього бореться, — резюмувала І. Геращенко. — Тому ще раз дякую родині Ейдер, яка ініціювала зі своїми друзями цю виставку. «Повернення додому» працюватиме в парламенті весь сесійний тиждень — до 22 березня. Це не просто виставка, а благодійний аукціон, під час якого можна зробити внески, придбавши листівки і вибравши якусь картину, щоб підтримати родини військовополонених».