Керівник секції Представництва ЄС в Україні Мартін Клауке (другий ліворуч), перший заступник керівника апарату Верховної Ради України — керуючий справами Петро Боднар (у центрі), радник ПРООН з питань демократичного врядування / керівник групи проектів з демократичного врядування Маркус Бранд (третій праворуч).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Цілі, завдання та структура Офісу парламентської реформи обговорено під час круглого столу у Верховній Раді України. У заході взяли участь народні депутати України, керівники та представники апарату Верховної Ради України, співробітники Представництва ЄС в Україні, ПРООН з питань демократичного врядування.

Перший заступник керівника апарату Верховної Ради України — керуючий справами Петро Боднар висловив вдячність представникам ЄС та офісу ПРООН, які впродовж останніх років надають підтримку Верховній Раді у проведенні парламентської реформи.

Петро Боднар нагадав, що у 2016 році парламент затвердив План заходів після напрацювань Місії Пета Кокса. Півроку тому на діалогах Моне всі представники депутатських фракцій домовилися про створення офісу, визначивши певні пріоритети і напрями. Нині напрацьовується концепція щодо реалізації цих задумів.

«Офіс парламентської реформи є центром процесу реформування, — зазначив керівник секції Представництва ЄС в Україні Мартін Клауке. — Цей офіс тісно співпрацюватиме з робочою групою, створеною у 2016 році за результатами рекомендацій Місії Пета Кокса. Цей проект буде присвячено посиленню законотворчої роботи, наглядової функції парламенту і горизонтального менеджменту в апараті Верховної Ради».

Мартін Клауке також зазначив, що Проект з парламентської реформи спрямовано на посилення роботи Верховної Ради України, щоб парламент України став більш ефективним, підзвітним та прозорим у виконанні своїх конституційних функцій — законодавчої, контрольної та представницької, та здійснював позитивний вплив на загальний процес виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Керівник секції Представництва ЄС в Україні також зазначив, що успіх цього проекту залежатиме від усіх народних депутатів, співробітників структурних підрозділів апарату Верховної Ради.

Радник ПРООН з питань демократичного врядування / керівник групи проектів з демократичного врядування Маркус Бранд у виступі зазначив, що ПРООН зацікавлена в участі у проекті, у тому, щоб просуватися до створення такої організації, яка була б прозорою і ефективною для всіх громадян. Під час круглого столу відбулося представлення спільного проекту ЄС — ПРООН з парламентської реформи та концепції Офісу парламентської реформи.

Експерт з питань комунікації ПРООН Тетяна Шебуренкова розповіла про мету проекту, основні компоненти та ключові пріоритети парламентської реформи. За її словами, пріоритетами парламентської реформи мають стати: підтримка законотворчого процесу від початку до кінця; ефективне здійснення контролю за діяльністю уряду; узгодження структури апарату з вимогами щодо ефективної парламентської діяльності та цілей парламентської реформи; посилення кадрової спроможності апарату; виконання стратегії електронного парламентаризму; виконання Комунікаційної стратегії.

Учасники круглого столу під час обговорення проекту підтримали зусилля Верховної Ради, ЄС і ПРООН щодо вдосконалення законотворчого процесу та парламентського контролю.

ДОВІДКОВО

Офіс парламентської реформи (ОПР) виконуватиме функції дорадчої групи керівництва Верховної Ради України та апарату парламенту під загальним керівництвом Голови Верховної Ради. Проект розраховано на два роки, він триватиме до лютого 2021-го. Його загальний бюджет становить 3,4 мільйона доларів. Ці кошти виділено ЄС для впровадження проекту. Впроваджуватиме проект Програма розвитку ООН.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.