В Україні тривають судові баталії довкола добре відомої назви ліків «Корвалол». Долю лікарського засобу вирішуватиме Велика палата Верховного Суду України. Саме там зрештою буде поставлено крапку у тривалій суперечці між фармацевтичними компаніями «Фармак» та «Дарниця». Принаймні про це йшлося днями в столиці на прес-конференції «Корвалол» — 60 років на ринку. Як захистити бренд і не стати прецедентом для заробітку недобросовісних конкурентів».

«Назву «Корвалол» вигадали працівники Київського хімічного заводу ім. Ломоносова ще в 1960 році, з того часу тільки завод і його правонаступник — акціонерне товариство «Фармак» — є єдиним виробником лікарського засобу «Корвалол», — зазначив на заході директор із правового забезпечення ПАТ «Фармак» Дмитро Таранчук.

За його словами, юристи взялися за захист інтелектуальної власності компанії ще у 1993 році, коли подали заявку до Департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України. У 1996-му компанія отримала свідоцтво на торговельну марку «Корвалол». А це означає, що лише ПАТ «Фармак» має право виробляти препарат під цією торговельною маркою в країні та за кордоном.

«Згодом з’явилися виробники у фармацевтичній галузі, які вирішили підхопити цей достатньо популярний бренд, точніше назву лікарського препарату, тому що препарат дуже поширений і достатньо ефективний у своєму секторі лікарських засобів. Так з’явився препарат під назвою «Корвалол-Дарниця», — пояснює директор Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПН України Олександр Дорошенко.

За його словами, вже понад 10 років фармацевтична фірма «Дарниця» намагається оскаржити ексклюзивність «Фармаку» щодо «Корвалолу». «ПрАТ «Дарниця» ще 2004-го розробило свій седативний препарат. Назвало його «Корвалол-Новий-Дарниця». Але через те, що торговельна марка була зареєстрована на «Фармак», його довелося перейменувати на «Дарвілол». У 2005 році компанія таки зареєструвала торговельний знак «Корвалол-Дарниця». Я вважаю, що законність такої реєстрації — сумнівна», — зазначив він.

«Виробляти сам препарат, але під іншим брендом, під іншою назвою може будь-який суб’єкт господарювання. Тому тут компанія «Фармак» бореться за свій бренд, який діє на ринку майже 60 років. У який вкладено зусилля, роботу працівників, ті системи якості, які забезпечують якість лікарського препарату «Корвалол», — наголосила на заході директор з маркетингу і продажів ПАТ «Фармак» Сусана Халілова.

Отож ПАТ «Фармак» неодноразово зверталося до суду по захист своїх прав. Останні рішення служителів Феміди у компанії називають упередженими. Утім, уже найближчим часом Верховний Суд України повинен поставити крапку в багаторічній суперечці двох фармацевтичних компаній.

Як на таке порушення прав інтелектуальної власності відреагував би Європарламент? Таке питання кореспондент «Голосу України» поставив директору Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПН України Олександру Дорошенку.

«У цивілізованому світі давно існує розуміння, що для вирішення конфліктів у цій досить складній сфері потрібно створювати спеціалізовані суди з інтелектуальної власності. У нас уже прийнято рішення про заснування такого суду — Вищого спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності, і тепер триває робота з його створення.... Він виконуватиме функції суду першої та апеляційної інстанцій. Така система буде значно ефективнішою, ніж існуюча, адже тут, сподіваюся, працюватимуть фахівці, які мають належну підготовку і досвід розгляду відповідних справ».