Кияни отримали можливість оцінити роботу лікарів у сучасній електронній медичній системі Helsi.me. Створена вона для безплатної допомоги пацієнтам і лікарям. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

«Пацієнт після візиту до лікаря протягом 14 днів зможе виставити оцінку лікарю та залишити текстовий відгук. Після отримання десяти і більше оцінок у лікаря формується рейтинг — середня оцінка за останні півроку», — пояснив Микола Поворозник.

За його словами, для того, щоб мати можливість ознайомитися з рейтингами та самостійно обрати лікаря для підписання декларації чи вузького спеціаліста для проведення консультації, кияни повинні зареєструватися в системі Helsi.me. Нині це зробило 1,5 млн жителів столиці. Вони вже можуть скористатися послугами двох тисяч зареєстрованих лікарів.

Пацієнт виставляє оцінку з урахуванням двох критеріїв — професіоналізму лікаря та якості обслуговування. За бажанням можна зберегти анонімність. Залишений відгук буде доступний лише лікарю та головному лікарю, які у свою чергу матимуть можливість відповісти на нього.

Як зазначив Микола Поворозник, таке нововведення допоможе уникнути грошових спекуляцій на рівні керівництва, оскільки справжнім фінансовим важелем впливу на лікаря стане сам пацієнт, оцінюючи його роботу. Спеціаліст із високим рейтингом і надійною репутацією матиме більше підписаних декларацій, що безпосередньо вплине на його заробітну плату.

Нагадаємо, що, згідно з реформою Міністерства охорони здоров’я, громадяни України повинні обрати сімейного лікаря та підписати з ним декларацію про медичне обслуговування. Зробити це можна незалежно від місця проживання чи реєстрації.