Фото: paralel-media.com.ua

Майже всі мости Луганщини потребують капремонту, однак у нинішніх умовах фінансування вдається відновлювати по дві споруди на рік. Цьогоріч, зокрема, відремонтують міст у Сватовому через річку Красна, розташований на автодорозі  Н-26 Чугуїв — Мілове, та старобільський міст через Айдар. Обидва переходи збудовано ще у 60-х роках минулого століття.

Характеризуючи стан цих мостів, начальник відділу якості та технічного контролю і нових технологій Служби автомобільних доріг у Луганській області Віктор Циганський, звернув увагу на те, що за час експлуатації міст у Сватовому зазнав значних руйнувань, тому в останні роки рух на ньому щодо вантажу та швидкості транспортних засобів було обмежено. Саме тому за підтримки Укравтодору та уряду України ухвалено рішення про його капремонт, який розпочався восени 2018-го. «За відповідного фінансування введення мосту в експлуатацію після ремонту відбудеться у серпні цього року», — зазначив Віктор Циганський.

Старобільський міст через річку Айдар зазнав пошкодження влітку 2014-го, рух автотранспорту тут було обмежено. У 2017 році за допомогою Програми розвитку ООН в Україні і фінансової підтримки уряду Японії об’єкт відновили. Але відремонтували лише пошкоджену ділянку, а не всю споруду. Зробили те, на що вистачило коштів.

Посадовець зазначив, що востаннє цей міст, якому вже понад півстоліття, ремонтували на початку двотисячних, а асфальтобетонне покриття має строк служби 12—15 років. Отже, воно вже давно зносилося і потребує заміни. Окрім того, ситуацію погіршують фури, які продовжують курсувати цим шляхом. Планується, що відновлювальні роботи тут розпочнуться у квітні-травні цього року.