На знімку ліворуч: під час демонстрації процесу друкування виборчих бюлетенів для голосування в день чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.
 

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук, директор Державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів» Юрій Онищенко показують виборчий бюлетень.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Починаючи з 8 березня Державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» працює сім днів на тиждень у цілодобовому режимі. Згідно з умовами договору, укладеного із Центральною виборчою комісією, тут друкують бюлетені на вибори Президента. Завершити мають у неділю, 24 березня.

Поліграфічний комбінат цього року отримав дуже непросте завдання. Адже, за словами голови Центральної виборчої комісії Тетяни Сліпачук, бюлетень, за яким ми обиратимемо главу країни, досить довгий. Щоб умістити 39 кандидатів, він сягнув аж 80 сантиметрів. «Уперше ЦВК здійснювала фактичну процедуру публічних закупівель послуг», — зауважила Т. Сліпачук. 

Довжина бюлетенів ускладнила процес друкування. Для того, щоб легше було уявити обсяг робіт, фахівці зробили деякі розрахунки і виявили: якщо скласти всі виборчі бюлетені в один ряд, то вийде смуга завдовжки 24 тисячі 354 кілометри. 

Директор ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» Юрій Оніщенко повідомив, що над виготовленням виборчих бюлетенів нині працює 80 відсотків колективу державного підприємства. А це понад 700 працівників. У зв’язку з безпрецедентним розміром, стандартна упаковка бюлетенів міститиме 500 примірників, а важитиме майже сім кілограмів. Пакуються документи виключно вручну, і за час виконання замовлення буде виготовлено понад 60 тисяч таких упаковок. Для їх друку використають 434 тонни паперу вітчизняного виробника — Малинської фабрики спеціального паперу. Для того, щоб перевезти такий вантаж, знадобиться майже півсотні великих вантажних автомобілів.

Цьогорічний виборчий бюлетень має десять ступенів захисту від підробки, кажуть його виробники. На захищеному папері, наприклад, міститиметься однотонний водяний знак «Вибори Президента України 2019 року». Його можна побачити на світлі.

Папір має захисні волокна оранжевого кольору, які світяться жовтим в ультрафіолеті, а також волокна малинового кольору. У дизайні бланка виборчого бюлетеня використано дві захисні антисканерні сітки, виготовлені за допомогою ліній перемінної геометрії. Її елементи використано таким чином, що під час відтворення бюлетенів засобами копіювальної техніки на копії проявлятиметься напис «Увага», розташований по боках у верхній частині бюлетеня. Ще один з елементів захисту — мікротекст «Вибори 2019». А от номер територіального виборчого округу виконують чорною фарбою, яка в ультрафіолетовому випромінюванні набуває зеленого свічення. На контрольному талоні та самому бланку міститимуться також блакитного кольору негативно відтворені цифри «2019», виконані монохромною фарбою, яка за температури 30 градусів зникає, а в ультрафіолетовому світлі світиться червоним кольором. Номер виборчої дільниці виконано високим друком фарбою чорного кольору, яка при ультрафіолетовому світлі набуває зеленого свічення і переходить на зворот бюлетеня червоного кольору. Цього року для виготовлення бюлетенів використовуватимуть спеціальну монохромну фарбу, виготовлену під замовлення ЦВК, розповіла Т. Сліпачук. Більше такої в світі не існує, а компанія-розробник зможе її продавати тільки після того, як вибори завершаться.

Як повідомив заступник глави ЦВК Євген Радченко, на ці вибори замовлено 30 мільйонів 441 тисячу 372 виборчі бюлетені. Вартість договору становить 165 мільйонів 587 тисяч 213 гривень. Але це з урахуванням повторного голосування. Поки що друкують виключно бюлетені, призначені на 31 березня 2019 року. Жодних інших видавати не можуть, адже невідомо, чи буде другий тур і хто саме в нього пройде. Для першого голосування надрукують бланків на 129 мільйонів 687 тисяч 337 гривень.

Вартість одного такого бюлетеня становить 4 гривні 26 копійок.

У цехах державного підприємства кипить робота. Спочатку бланки друкують на великих аркушах, на яких поміщається по три бюлетені одразу. Процес безперервний, але постійно контрольований. Якщо на якомусь етапі виявляється брак, його відкладають. Коли друк уже буде завершено, всі непридатні для використання бланки знищать під наглядом комісії, до якої входять представники комбінату та ЦВК. Поверхом нижче бланки нумерують, а тільки тоді вже розрізають і кожен бюлетень стає окремим документом, який і потрапляє до рук виборців. Їх ще раз перевіряють вручну та запаковують. На перший погляд ця зала схожа на дитячу кімнату, в якій дорослі люди майструють аплікації. Запах фарби, клею, обрізки паперу... Трохи більше, як за тиждень за допомогою цих «папірців» ми з вами вирішуватимемо долю країни.