У Сумах розповсюдили листівки під назвою «Ти маєш це знати». У першому абзаці повідомляється: «Тебе грабують. Зухвало й цинічно обкрадають фактично кожну сумську родину, кожного мешканця Сум. Наповнення спільної казни, затвердженого депутатами міського бюджету-2019, опинилося на межі зриву через протиправні дії керівників Сумської обласної ради». 

Про цю проблему «Голос України» не так давно розповідав у публікації «Музей, театр, лікарні... переселяють з міста» (18 січня ц.р.).  Десятки розташованих у Сумах підприємств, що належать до комунальної власності обласної ради, перереєстрували в інших населених пунктах області. Як результат, Суми почали щомісяця втрачати мільйони гривень податків і зборів, а у бюджети багатьох містечок, селищ та сіл стали «капати» непогані гроші. Аби їх заробити, там не вдарили пальцем об палець — лише не полаялись із обласним керівництвом та не зіпсували із ним стосунків. Виявляється, у нас може процвітати і така «економіка».

За час, що минув від нашої попередньої публікації, конфлікт лише загострився. «Керівникам 41-го закладу у наказовій формі повідомили, що тепер вони мають наповнювати не сумський, а інші бюджети, — стверджується далі у листівці. — Усього ж у Сумах функціонують 70 обласних комунальних закладів. Фактично ці установи залишаються в нашому обласному центрі. Їхні працівники користуються спільними міськими благами: транспортом, комунікаціями, інфраструктурою. При цьому вони більше не вкладатимуть коштів у розвиток рідного міста, оскільки податок на доходи фізичних осіб — основне джерело доходів місцевих бюджетів — залишатиметься у тих громадах, куди перереєстрували ці підприємства. Бюджет Сум протягом року втрачає майже 74 млн грн».

Листівка закінчується словами «Не допустимо! Зупинимо свавілля разом!». Під текстом вказується автор — міський голова Сум Олександр Лисенко. У вихідних даних зазначається, що друковану продукцію накладом 50 тисяч примірників замовив Сумський міськвиконком. Спочатку керманичі Сум хотіли розмістити інформацію «Ти маєш це знати» на білбордах, але потім зупинились на варіанті листівок. Можливо, через завеликий обсяг тексту для білборду, а можливо — через те, що всі сумські носії зовнішньої реклами «розписані» аж до кінця нинішньої виборчої кампанії.

В останні місяці проблема юридичного виведення десятків підприємств із Сум та їхня перереєстрація в районах, керівники яких «дружать» з обласною владою, обговорюється практично на всіх сесіях міськради та апаратних нарадах чи засіданнях міськвиконкому. З’ясувалося, що зазіхати на міські фінанси почали вже давно, але сумська влада перші «наїзди» стерпіла. Можливо, даремно — терплячість та толерантність зазвичай ототожнюються зі слабкістю, і коли «розвідка боєм» не спричиняє серйозного спротиву, розпочинається війна.

11 березня на апаратній нараді у міськвиконкомі стало відомо, що, окрім обласних комунальних закладів, ще минулого року перестали платити податки до бюджету Сум і деякі державні установи. Зокрема, слідчий ізолятор, виправна колонія та обласний військкомат. При цьому вони навіть не змінили своїх юридичних адрес, аби заручитись хоча б формальними підставами для перенаправлення «фінансових потоків». Усі три установи не лише знаходяться, а й зареєстровані на території Сум, але податки ще із січня, лютого та травня 2018 року платять до бюджету Косівщинської сільради Сумського району. Косівщина вважається в області «царським селом», тож тамтешнім жителям надали ще більше можливостей для комфортного життя. Йдеться про 8 млн грн — чималу суму, як на будь-яке село.

Днями були оприлюднені показники наповнення бюджету Сум. Згідно із даними Департаменту фінансів міськради, станом на середину березня обласний центр недоотримав 21,5 млн грн податку з доходів фізичних осіб та 9 млн грн акцизного збору. Це — серйозна діра. Минає лише перший квартал, а в місті вже намітилися серйозні фінансові проблеми, які можуть позначитись не лише на будівництві доріг та ремонті лікарень, а навіть на зарплатах працівників бюджетних установ.

Проблема багато в чому зумовлена різною партійною приналежністю керівників області та обласного центру. Чим більше якась зі сторін перетягує фінансову ковдру на себе, тим відчутнішими здаються успіхи її політичної сили. Але коли від надмірного шарпання ковдра порветься, зігрітися під нею не вдасться нікому.

Останніми днями, окрім проблемності, ситуація почала набувати ознак ще й трагікомічності. У мережі розповсюдили «картинку» із камери відеоспостереження, де видно, як троє чоловіків серед ночі порпаються в електрощитовій Сумської міськради.

Один з них нібито працює в облраді. Після такого втручання у міськраді пропав Інтернет, і її робота була фактично паралізована. Постраждало чимало відвідувачів міського ЦНАПу, котрі не змогли отримати послуг, по які прийшли.

У міськраді стверджують, що в електрощитовій були перерізані дроти. Про це повідомили в СБУ та передали відеодокази. Протистояння між обласними та міською гілками влади вийшло на незбагненний рівень, якого досі ніколи не було.

Вибори?!