Луцький район, як і всі інші, завершує своє існування. І робить це достойно. 7 березня на 37-й позачерговій сесії райради депутати підтримали рішення про передачу районного Будинку культури та центральної районної бібліотеки місту Луцьку. Доля ж районної дитячої бібліотеки досі не зрозуміла. Вочевидь, вона буде приєднана до центральної районної. Є й інші варіанти.

2020 року відбудуться вибори вже нових керівних органів укрупнених районів (повітів). А поки що влада на місцях переходить до об’єднаних територіальних громад, а з нею і бюджет. Утримувати загальнорайонні заклади культури нема за що. В статті «Бібліотекам не місце на задвірках», надрукованій у «Голосі України» 23 лютого, ми писали, що 13 лютого на позачерговій сесії Луцької райради депутати не підтримали пропозицію про передачу місту Луцьку районного Будинку культури і розташованої в його приміщенні центральної районної бібліотеки. Після того відбулося кілька нарад із керівництвом району і спроба передати ці заклади культури під опіку об’єднаних територіальних громад. Однак жоден із голів ОТГ не пристав на цю пропозицію. Оскільки в районному бюджеті немає коштів на утримання ні Будинку культури, ні бібліотеки, цілком реально стояло питання про їхню ліквідацію і звільнення всіх працівників.

Та здоровий глузд таки переміг, і питання вирішено позитивно. Однак не у всіх об’єднаних територіальних громадах із повагою ставляться до бібліотекарів і бібліотек. Потужна Торчинська ОТГ виселяє свою книгозбірню з нещодавно відремонтованого приміщення в інше, менш пристосоване. В Боратинській ОТГ виселили бібліотеку з центру села на стадіон, у Княгининівській ОТГ закрили бібліотеку в селі Милуші.

Волинська область.