Українська кіноакадемія визначилася з номінантами третьої «Золотої Дзиґи» — щорічної національної премії, що присуджується за професійні досягнення в розвитку вітчизняного кінематографа.

За словами президента Одеського міжнародного кінофестивалю, ініціаторки створення Національної кінопремії Вікторії Тігіпко, торік на конкурс було представлено 77 картин, а 2019-го — 97. Із них відібрали 83, зокрема 26 повнометражних, 14 анімаційних.

Цьогоріч «Золоту Дзиґу» вручатимуть у 20 номінаціях. Дві з них нові — за найкращу пісню та найкращий монтаж. Загалом за перемогу в кожній із категорій позмагаються від трьох до п’яти претендентів.

Так, звання найкращого режисера (Премія ім. Юрія Іллєнка) мають шанс отримати Ярослав Лодигін («Дике поле»), Сергій Лозниця («Донбас»), Марися Нікітюк («Коли падають дерева»), Антоніна Ноябрьова («Герой мого часу») та Володимир Тихий («Брама»).

За найкращу чоловічу роль позмагаються Євген Бушмакін («Герой мого часу»), Роман Луцький («Секс і нічого особистого»), Олег Москаленко («Дике поле») та Ярослав Федорчук («Брама»).

У номінації «Найкраща жіноча роль» представлено трьох учасниць: Ірму Вітовську («Брама»), Анастасію Пустовіт («Коли падають дерева») та Руслану Хазіпову («Дике поле»).

Нарешті, на нагороду за найкращий фільм претендують кінострічки «Брама» (режисер Володимир Тихий), «Гірська жінка: на війні» (режисер Бенедикт Ерлінгссон), «Дике поле» (режисер Ярослав Лодигін), «Донбас» (режисер Сергій Лозниця) та «Коли падають дерева» (режисер Марися Нікітюк).

Лідерами за кількістю номінацій стали стрічки «Брама» та «Дике поле», представлені у 12 та 11 категоріях відповідно.

Кожен охочий може проголосувати за свого фаворита на сайті. Загалом у номінації «Премія глядацьких симпатій» представлено 10 українських фільмів, що за період прокату з 1 січня по 31 грудня 2018 року набрали найбільшу кількість переглядів. Це «11 дітей з Моршина», «Дике поле», «Донбас», «Позивний «Бандерас», «Пригоди S Миколая», «Свінгери», «Секс і нічого особистого», «Сотка», «Таємний щоденник Симона Петлюри» та «Dzidzio перший раз». Переможця оголосять під час церемонії.

За словами голови правління Української кіноакадемії Володимира Войтенка, почесну статуетку «Золота Дзиґа» за внесок у розвиток українського кіно цьогоріч отримає кінооператор Юрій Гармаш, у творчому доробку якого понад 30 робіт. Лауреата в цій номінації визначають члени Національної спілки кінематографістів України.

Урочиста церемонія вручення нагород третьої Національної кінопремії «Золота Дзиґа» відбудеться 19 квітня у Києві. Почесною гостею стане директорка Європейської кіноакадемії Маріон Дьорінг.