У Євросоюзі готові надати уряду України другий транш макрофінансової допомоги у розмірі 500 мільйонів євро. Про це міністр фінансів Оксана Маркарова поінформувала на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Європейські колеги високо оцінили прогрес щодо виконання програми, необхідної для другого траншу макрофінансової допомоги, а також підтвердили готовність надавати інвестиційну і кредитну підтримку проектів Приазов’я», — повідомила Оксана Маркарова.

Нагадаємо, у червні 2018 року Європейська Рада остаточно затвердила четверту програму макрофінансової допомоги для України обсягом 1 мільярд євро. У грудні Єврокомісія надала з неї перший транш — 500 мільйонів — у вигляді позики під 1,25 відсотка річних з погашенням у квітні 2033 року. Загалом з 2014-го ЄС надав Україні 2,81 мільярда євро макрофінансової допомоги.

Цього року Україні дуже важливо одержати зовнішню фінансову підтримку, бо 2019 і 2020 роки — це піковий період виплат за зовнішніми боргами. Зокрема, за словами заступника міністра фінансів Сергія Верланова, на погашення і обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргів у бюджеті України на 2019 рік передбачено 417 мільярдів гривень, це майже третина кошторису країни. У цьому контексті критично важливо продовжити співпрацю з МВФ. 21 грудня Україна отримала перший транш за новою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом. Ця програма, затверджена і Кабміном, і радою директорів МВФ, передбачає надання Україні фінансування на загальну суму майже 3,9 мільярда доларів упродовж 14 місяців.