Олександр Ганущин (праворуч) і Анатолій Дейнека (ліворуч) запускають першу в Україні автоматизовану лінію посіву лісового насіння.

Фото надано прес-службою Львівської обласної ради.

На Львівщині запустили промислову лінію з вирощування саджанців із закритою кореневою системою на основі шведської компанії ВСС — визнаного лідера з виробництва устаткування для лісових насіннєвих центрів.

Ініціаторами створення першого в Україні сучасного селекційно-насіннєвого центру виступив начальник Львівського управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека (на знімку), а підтримав цю ідею голова обласної ради Олександр Ганущин.

«Ми перебуваємо в Брюховичах, де за суперсучасною технологією запускаємо виробництво з вирощування лісу. Відтепер щорічно матимемо до 15 мільйонів саджанців — це майбутнє наших Карпат, нашого українського лісу. Наші гори отримали шанс на якісне лісовідтворення. І цього ми досягли разом — лісова галузь, обласна та центральна влада», — наголосив Олександр Ганущин і попросив присутніх підняти руки, хто садив ліс за новою технологією. Вгору здійнялося лише кілька рук.

Вартість цього проекту — майже 80 млн грн. Ніхто не вірив, що лісова галузь зробить цей важливий крок. Майже 49 млн грн виділили львівські лісгоспи, 16,5 млн грн — обласна рада. На кінцевому етапі розвитку лісового селекційно-насіннєвого центру у Брюховичах сподіваються отримати ще 22 млн грн від екологічного фонду, бо лісонасіннєвий завод зможе забезпечувати саджанцями всю Західну Україну та інші регіони.

Анатолій Дейнека дає старт, і перші лісові зернинки лягають у касети із субстратом, щоб через 80 років стати повноцінними деревами. Ця роботизована лінія надзвичайно продуктивна, забезпечує високу схожість насіння із закритою кореневою системою, може служити до 20 років. Про переваги сучасного вирощування лісів за європейською технологією розповіли професор Національного лісотехнічного університету Степан Микуш та координатор шведської компанії ВВС Евальдас Блажевічюс.

Одразу з конвеєрної лінії сіянці потрапляють у парники, а через півтора місяця — на поля дорощування. Якщо дозволяє погода, насіння можна висаджувати тричі на рік.

Перша лінія з автоматизованого посіву лісового насіння для вирощування саджанців із закритою кореневою системою дає за зміну майже 300 тис. штук касет з сіянцями.