У відкритті фотовиставки «Туберкульоз очима пацієнта» взяла участь заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд.

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який відзначається 24 березня, міжфракційне депутатське об’єднання «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом» провело у Верховній Раді України низку заходів під гаслом: «Настав час подолати туберкульоз!». Зокрема, відбулися національний круглий стіл, акція «Настав час» перед будівлею Верховної Ради, а в кулуарах парламенту відкрилася фотовиставка «Туберкульоз очима пацієнта».

«Щорічно в Україні помирають від туберкульозу понад 3700 осіб, кожного дня — майже 10 пацієнтів. Непрямі економічні збитки за такої ситуації щорічно становлять понад 12 мільйонів доларів», — зазначалося під час круглого столу. Саме тому, за словами представника європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Огтая Гозалова, цього року Всесвітній день проходить під гаслом «Час виконувати обіцянки». «Нині є реальний шанс, щоб за 5—7 років туберкульоз пішов в історію і в Європі, і в Україні. Для цього є достатньо фінансів і політичної волі», — сказав він і запевнив, що ВООЗ готова надавати Україні передові технології, високі стандарти лікування цього небезпечного захворювання.

Учасники круглого столу особливо наголошували, що для поліпшення ситуації урядом розроблено середньостроковий стратегічний документ — Загальнодержавну цільову програму протидії туберкульозу, яка наразі перебуває на розгляді комітетів Верховної Ради. «Загальнодержавна програма протидії туберкульозу не лише є документом, що формує напрям та створює засади протитуберкульозної боротьби в країні, а й має бути частиною системи підзвітності виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна під час Наради високого рівня Генасамблеї ООН у вересні 2018 року», — зазначив голова міжфракційного депутатського об’єднання «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом» народний депутат Сергій Кіраль.

Очільник директорату громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я Андрій Скіпальський підкреслив, що всі гілки влади мають зосередитися на ухваленні проекту закону «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018—2021 роки» (№ 9467).

За підсумками круглого столу прийнято резолюцію, в якій учасники засідання закликали народних депутатів підтримати проект закону № 9467, а також проект постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Шляхи подолання епідемії туберкульозу в Україні».

Перед будівлею Верховної Ради на площі Конституції відбулась публічна акція під чотириметровою інсталяцією у вигляді годинника, на циферблаті якого разом із гаслом «Настав час подолати туберкульоз!» замість цифр було зазначено основні завдання з боротьби із туберкульозом в Україні.

Під час брифінгу на площі Конституції С. Кіраль поінформував про ухвалену за підсумками круглого столу резолюцію, а в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зазначила, що ліквідація туберкульозу до 2030 року є спільним наміром усього людства. «Наразі в Україні зберігається тенденція до зниження захворюваності на нові випадки та рецидиви туберкульозу. Минулого року їх кількість зменшилась на 800 порівняно з 2017-м. Сьогодні Україна повністю фінансує закупівлю ліків від туберкульозу, а завдяки закупівлям через міжнародні організації нам вдалося збільшити їх кількість майже у 40 разів. Наприклад, препарат Лінезолід міжнародні організації минулого року закупили за ціною 0,27 долара, а МОЗ України у 2014 році цей само препарат закуповувало за 2,85 долара», — сказала міністр.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.