Активісти трьох громадських організацій міста Ладижин на Вінниччині — «Ладижинська громадська рада», «Зелена Січ» та історичний клуб «Гіпаніс» — сформували з молодих саджанців Алею пам’яті «Героям 1941 року». Дерева висадили край поля за селом Лукашівка минулої неділі — 24 березня.

Дерева нагадуватимуть майбутнім поколінням про загиблих бійців Радянської армії. Саме там протягом двох днів — 24 і 25 липня 1941-го полягло у боях з фашистськими загарбниками 1500 радянських солдатів.

— Історичний клуб «Гіпаніс» дослідив, що навколо Ладижина щонайменше у семи місцях є поховання і військових, і мирних жителів, розстріляних загарбниками, — розповів «Голосу України» керівник ГО «Ладижинська громадська рада» Андрій Скакодуб. — На жодному з цих місць нема пам’ятних знаків.

Дослідження тривають з ініціативи і за безпосередньою участю знаного в краї історика, колишнього директора школи Івана Ткаченка, керівника історичного клубу «Гіпаніс». Торік на одному з таких місць, де окупанти розстрілювали єврейське населення, активісти названих організацій встановили камінь, який згодом стане одним з елементів Меморіалу жертв. Тепер з’явилася Алея пам’яті.