15 березня в київському Музеї книги та друкарства, що розташований на території Києво-Печерської лаври, відкрили виставку «Жити... Історії війни», яка діятиме місяць. На ній представлені книжки про війну та художні роботи Юрія Колесника з міста Дубровиці Рівненської області.

Виставка нагадує суспільству про війну, яка точиться уже протягом п’яти років. Вона змінює долі людей. Почуття і переживання людей, що пройшли війну, часто знаходять вихід у мистецтві, стаючи рядками книжок, мазками картин або куплетами пісень.

Юрій Колесник в АТО.

Юрій Колесник, позивний «Явір», народився 22 березня 1994 року в Дубровиці у багатодітній родині. У місцевому професійному ліцеї здобув спеціальність муляра-штукатура, однак вирішив, як і його дід Володимир — вояк УПА, присвятити себе захисту України. У 2013-му Юрій підписав контракт і пішов на військову службу в ЗСУ. У складі 80-ї окремої аеромобільної бригади брав участь у боях за Луганський аеропорт, пройшов «Іловайський котел». У 2014 році був контужений. Після повернення з фронту хлопець вступив до Академії сухопутних військ у Львові, а згодом знову вирушив на схід та виконував бойові завдання у Луганській та Донецькій областях. 29 листопада 2015 року Юрій Колесник був нагороджений медаллю Міністерства оборони «Захиснику Вітчизни». Його життя обірвалося 23 жовтня 2017 року біля села Богданівка Волноваського району. Посмертно Юрій Колесник нагороджений орденом «За мужність».

Юрій поєднував у собі чесність та справедливість, мужність та любов до своєї рідної землі. Мудрий не по літах, він чітко знав, чого хоче в житті і від життя, і ніколи не шукав легких шляхів. У творах Юрія проявлявся незламний дух свободи та бачення художника, лірика та містика, що поєднані з глибоким філософським змістом твору.

Одна з робіт Юрія, представлена на виставці.

Родина Колесників дуже талановита. Батько Юрія Олександр Володимирович — художник. Він навчався у видатних митців України та за її межами. Сестра героя Зіна — професійний художник.

— Юра з дитинства вбирав у себе той мистецький дух, що витав у нашому домі, — розповідає мама Валентина Василівна. — Коли батько писав картини, він сидів поруч, висловлював свої думки, робив зауваження. Юра не пішов навчатися на художника, але мав талант від Бога. І серед наших дітей він був найталановитішим. Думаю, сам Господь сподобив, щоб виставка його картин відбулася у такому святому місці — Києво-Печерській лаврі. Відкриття виставки пройшло так тепло й душевно... Ніби в родині. Народний артист України лірник Тарас Компаніченко щемливо співав про війну. Прийшло багато знаних в Україні людей, в тому числі народний депутат України Василь Яніцький. Ми щиро вдячні всім за підтримку й організацію цього заходу. Особлива вдячність волонтерці зі Львова Оксані Козинкевич, яка провела таку саму виставку у Львові минулого року — в Музеї найдавніших пам’яток Львова (храм Івана Хрестителя), а зараз організувала показ картин у Києві. Вона знала особисто нашого Юру і планувала виставку його творів ще тоді, коли він був живий.

Багато творів молодий художник не встиг завершити. «Тату, мамо, сестро, завершіть ці роботи, якщо зі мною щось станеться. Я йтиму до кінця, до перемоги!» — просив «Явір». І рідні виконали його прохання: всі роботи було закінчено, оздоблено шматками тканини з його форми...

Побратими загиблого Героя розповідають, що кожну вільну хвилину Юрій малював. Його роботи вирізняються патріотичністю, духовністю, українством.

Олександр Володимирович розповідає, що син у своїх творах передавав власні переживання й почуття:

— На одному із полотен ми бачимо зображення двох білосніжних крил, обгорілих червоних та чорних ніг — це він зображує себе пораненим, що виривається з вогняного пекла з-під залпів «Градів» під містом Щастя. А в другому кутку цієї картини видніється розкіш, що панує на мирній землі, — ось він, сенс його робіт. У нього на очах живими факелами горіли побратими, земля перетворювалась на попіл. На його руках помирали тяжко поранені бойові друзі.

Про твори нашого земляка в книзі відгуків музею пишуть теплі й захопливі відгуки. Він був справжнім митцем, зі своїм баченням світу, з глибокими переживаннями за долю України.

— Наш молодий земляк Юрій Колесник свідомо віддав своє життя за рідну землю, за Україну, — сказав присутнім на відкритті виставки народний депутат України Василь Яніцький. — Він міг стати знаменитим художником, але його життя обірвалося так рано. Я дякую батькам Юрія за виховання сина-Героя.

Фото автора.

Дубровиця Рівненської області.