Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), на своєму відкритому засіданні минулого тижня таки «вжарила» три облгази, прийнявши рішення оштрафувати ПАТ «Вінницягаз», ВАТ «Волиньгаз» та ПАТ «Київоблгаз», контрольовані Дмитром Фірташем, на максимально можливу суму — по 850 тисяч гривень.

Про санкції за донарахування споживачам додаткових обсягів газу і порушення ліцензійних умов та невиконання рішень регулятора повідомила голова НКРЕКП Оксана Кривенко. За її словами, ці обсяги вже було включено до виробничо-технологічних втрат та передбачено тарифом. Виходить, що побутовий споживач фактично мусив двічі платити за один і той самий обсяг.

«Розуміючи суспільну важливість та маючи на меті захистити побутових споживачів від незаконних дій операторів ГРМ, було прийнято рішення, крім накладення штрафу, зобов’язати операторів ГРМ до 5 квітня 2019 року... привести свої дії у відповідність до вимог чинного законодавства шляхом здійснення перерахунку таким споживачам у частині визначення фактичного об’єму споживання (розподілу) природного газу по об’єкту побутового споживача на підставі даних лічильника природного газу, починаючи з жовтня 2018 року», — повідомила Оксана Кривенко і наголосила, що НКРЕКП звертатиметься до Антимонопольного комітету України з проханням провести детальне розслідування порушень законодавства, які були виявлені під час перевірки ліцензіатів. Перевірки інших операторів ГРМ тривають. Можна було б порадіти торжеству справедливості, але представники операторів ГРМ не поспішають взяти під козирок і виконувати приписи та вказівки регулятора, а навпаки, погрожують шукати сатисфакції в суді.

Компанія «ДТЕК Київські електромережі» повідомила, що перерахувала споживачам електричної енергії 39 млн гривень, які кияни в січні помилково сплатили попередньому постачальнику електроенергії.

«Завершено процес перерахування помилкових виплат за електроенергію, здійснених споживачами в січні за старими реквізитами», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що перераховані суми клієнти можуть побачити в особистому кабінеті, а також вони будуть враховані в платіжках за електроенергію. Зараз також триває процес перерахування клієнтам коштів, які були сплачені в лютому за старими реквізитами. Нагадаємо, у лютому українці почали отримувати нові платіжки за електроенергію.

І насамкінець. Кабінет Міністрів України уклав договір на понад 13 млн гривень про купівлю послуг із «інформування населення про досягнення уряду у сфері проведення реформ в Україні». Тендер у системі Prozorro на надання послуг виграло одне з рекламних агентств. І тут маємо порадіти. Початкова ціна послуги становила 18 млн гривень, проте під час торгів вона зменшилася на 4,6 млн гривень.

Кабмін хоче замовити в компанії зовнішню рекламу у 22 обласних центрах та в місті Кривий Ріг із 1 квітня до 31 липня 2019 року. Усього мають розмістити три тисячі рекламних щитів.