Фото надано прес-службою Ужгородської міськради.

Боздоський парк — найбільший в Ужгороді й одне з найулюбленіших місць відпочинку — протягом останнього часу занепав. Тож міська влада планує незабаром навести тут лад.

За словами заступника директора комунального підприємства «Під замком» Федора Коваля, парк, закладений у 1954 році, за радянських часів було закріплено за великими підприємствами. Кожне дбало про свою частину території: прибирали, обрізали дерева й кущі... Залучали до робіт тисячі працівників цих заводів, адже площа рекреаційної зони велика — більш як півсотні гектарів. Наразі чималою територією опікуються комунальники: чистять від сміття, вирізають поросль, упорядковують доріжки, частково зроблено освітлення, на кількох алеях встановлено нові лавки та смітники. Цього, звісно, недостатньо.

«Дивлячись на дерева, що ростуть у Боздоші, можемо говорити про те, що належної уваги парку не приділяли щонайменше двадцять років, — каже викладач кафедри ботаніки біологічного факультету УжНУ Андрій Сойма. — Майже всі перестиглі, щільно висаджені, крона фактично зімкнулася, від чого спостерігаємо практично стовідсоткове затінення. Через це дерева змінюють напрям росту, відбувається навантаження на кореневу систему, яка не завжди може втримати крону, і є ймовірність, що потужний порив вітру виверне таке дерево. Сильне затінення сприяє появі шкідників, хвороб, грибкових захворювань. Крім того, в парку багато самосівів, які захаращують територію».

Тим часом керівництво парку отримує багато звернень від ужгородців — матерів, які там гуляють із дітками, спортсменів, які тренуються, про те, що перебувати на алеях не надто безпечно. Адже тут багато старих і аварійних дерев, що й довів нещодавній буревій.

Начальник управління ЖКГ департаменту міського господарства Олександра Турянчик розповіла, що згідно з попередніми інвентаризаційними відомостями, на території парку росте щонайменше 20 тисяч насаджень. «Тут багато сухостійних, інвазивних дерев, ми провели кілька комісійних обстежень, визначили, що було б доцільно видалити дерева, які всихають, досягли своєї вікової межі тощо», — сказала вона.

Нині планується розробити проект організації території об’єкта природно-заповідного фону, яким буде передбачено впорядкування алей, зелених насаджень та зон відпочинку.