Керівник депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Великим Герцогством Люксембург, народний депутат Віталій Корчик, голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, міністр закордонних та європейських справ Люксембургу Жан Ассельборн.

Фото зі сторінки Віталія Корчика у Фейсбуці.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч з міністром закордонних та європейських справ Люксембургу Жаном Ассельборном. У зустрічі також взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Великого Герцогства Люксембург в Україні Жерар Філіп, директор Департаменту Східної Європи МЗС Люксембургу Тьєррі Ліпперт та керівник депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Великим Герцогством Люксембург, народний депутат України Віталій Корчик.

Г. Гопко поінформувала про поточну політичну ситуацію в нашій державі, зокрема, про виборчий процес в Україні, зовнішньополітичні пріоритети, стан здійснення реформ. Голова комітету наголосила на важливості обмеження російського інформаційного впливу та посилення режиму санкцій, оскільки Росія і надалі грубо порушує міжнародні норми.

Українська сторона наголосила на необхідності посилення тиску на Кремль з метою звільнення військовополонених та політичних в’язнів, а також незаконно утримуваних громадян України на окупованих територіях нашої держави та на території РФ.

Окрему увагу було приділено обговоренню питання зупинення будівництва газогону «Північний потік-2», реалізація якого становить екзистенційну загрозу для України та безпеки Європи. Міністр, у свою чергу, зосередив увагу на стані двосторонніх відносин між Україною та Люксембургом, фінансовій підтримці та інвестиціях з боку Великого Герцогства. Жан Ассельборн висловив надію на подальше поглиблення співпраці з Україною та привітав її євроатлантичні прагнення.

Керівник депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Великим Герцогством Люксембург Віталій Корчик поінформував про закріплення в Конституції України європейських та євроатлантичних прагнень та підкреслив важливість поглиблення співпраці на міжпарламентському рівні з активним залученням групи депутатів з міжпарламентських зв’язків, а також запропонував розглянути можливість організації візиту люксембурзької парламентської делегації до Києва найближчим часом.

Голова комітету особливо наголосила на важливості Декларації ООН у зв’язку з 85-ю річницею трагедії Голодомору 1932—1933 років в Україні, співавтором якої також став Люксембург.

Українська сторона висловила подяку люксембурзьким колегам за чітку та послідовну позицію щодо підтримки територіальної цілісності України.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради.