Фото rada.gov.ua

Комітет Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму розглянув звіт Міністерства соціальної політики щодо виконання програми діяльності уряду.

Голова комітету Артур Палатний наголосив на тому, що членів комітету турбує ситуація з фінансуванням оздоровлення та відпочинку дітей в дитячих центрах «Артек» та «Молода гвардія». «На календарі друга половина березня, діти вже оздоровлюються, а фінансування відсутнє. Накопичуються борги, штрафні санкції. Обидва заклади на межі закриття. Судове рішення, через яке арештовано рахунки міністерства, вступило в законну силу ще минулого року. Наприкінці 2018 року Комітет з питань бюджету вже погоджував перерозподіл бюджетних видатків. У цьому році міністерство звернулося до бюджетного комітету у другій половині лютого, проте є звернення Рахункової палати, що нова бюджетна програма для виконання судових рішень має бути внесена до Закону про Державний бюджет. На жаль, час втрачено, і це, безперечно, прорахунок Міністерства соціальної політики», — сказав він та наголосив, що комітет наполягає на відкритті фінансування «Артека» та «Молодої гвардії» вже цього тижня.

Також голова комітету звернув увагу на послаблення міністерством контролю за діяльністю органів опіки та піклування і служб у справах дітей щодо захисту прав дітей.

Голова комітету висловив думку, що Міністерство соціальної політики фактично віддало сімейну політику на відкуп Міністерству юстиції. Верховною Радою було ухвалено розроблені Мін’юстом закони щодо посилення захисту права дитини на належне утримання, якими було суттєво змінено порядок виїзду дитини за межі України. Це вже призводить до непоодиноких виїздів дітей за межі України на постійне проживання без згоди іншого з батьків.

Заступник міністра соціальної політики з європейської інтеграції Олександра Чуркіна прозвітувала про діяльність міністерства щодо процесу реформування системи догляду за дітьми, зокрема, влаштування дітей до сімейних форм виховання, запровадження таких форм підтримки відповідального батьківства, як пакунок малюка та «муніципальна няня», надання додаткової матеріальної допомоги багатодітним сім’ям, підтримки громад, дружніх до дітей тощо.

На засіданні комітету виступили генеральний директор Міжнародного дитячого центру «Артек» Сергій Капустін та генеральний директор Українського дитячого центру «Молода гвардія» Едуард Лебединський, які розповіли про проблеми, що виникли у дитячих центрах через затримку фінансування з Державного бюджету. Обом закладам загрожує відключення енерго- та водопостачання.

А. Палатний наголосив на необхідності посилення державної підтримки дитячих центрів «Артек» та «Молода гвардія», у тому числі внесення нагальних змін до законодавства. Він зазначив, що члени комітету підготують та внесуть на розгляд Верховної Ради законопроект, яким, зокрема, врегулюють питання визначення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги, послуги з газо- та електропостачання, що використовуються для власних потреб дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія», питання зменшення відсотків путівок дитячого центру «Молода гвардія», що викуповує держава.

Члени комітету підтримали пропозицію першого заступника голови комітету Миколи Величковича щодо продовження звіту міністерства 10 квітня цього року за присутності міністра соціальної політики Андрія Реви.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради.