Скріншот відео з сайту zhitomir.today

Від самого початку територіально-адміністративної реформи нескладно було здогадатися, що чимало проблем може виникнути із закладами охорони здоров’я районного рівня. Все дуже просто: раніше за райлікарню відповідав район. А тепер?

Це можна проілюструвати цифрами по Бердичівському району. Торік на потреби медзакладу з районної скарбниці було спрямовано майже 5 млн грн. Але тоді у районі було 24 сільські і одна селищна ради. Тепер їх тільки сім. Решта об’єдналися в ОТГ. Надходження до райбюджету від семи сільрад не покривають левової частки потреб на утримання найбільших установ, зокрема й лікарні.

Голова райради Софія Томашевська під час зустрічі з керівниками ОТГ і сільрад, які до них не увійшли, повідомила: «Лікарня зробила обрахунки щодо браку коштів по окремих видатках, але жодна ОТГ не відреагувала. Або ми її утримуємо, або хочу почути від громад, які відмовилися виділяти іншу субвенцію на спільний заклад охорони здоров’я: скажіть, ви хочете закрити районну лікарню? Це має бути ваше слово». Вона зазначила, що всю державну субвенцію ОТГ у повному обсязі передали на утримання медзакладу. Але її недостатньо. «Треба гроші на інсулін, енергоносії, водопостачання тощо. Ми маємо розв’язувати ці проблеми хоча б поетапно. В іншому разі я дам оголошення у всі ЗМІ, хто сьогодні відмовляється співфінансувати те, що не ввійшло в медичну субвенцію», — зазначає голова районної ради.