Працівники заводу «Зірка» блокують трасу Кіпті — Глухів — Бачівськ.

Фото facebook.com/kaplins.

Фото Sostka-news.com

У понеділок, 25 березня, на Сумщині заблокували рух міжнародною автотрасою Київ — Москва на ділянці Кіпті — Глухів — Бачівськ. До радикальної протестної акції вдалися працівники Шосткинського казенного заводу «Зірка», котрий входить до складу концерну «Укроборонпром». Люди вже майже півтора року не отримують зарплату, бо підприємство фактично не працює. Про ситуацію на «Зірці» не раз розповідав «Голос України». Торік у Шостці відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення за участю представників «Укроборонпрому». «Зірці» пообіцяли негайні держзамовлення на 80 мільйонів гривень, а у найближчі роки — інвестиції на мільярд гривень. Але минуло кілька місяців, а все залишилося, як було.

Працівники заводу неодноразово виходили на мітинги та вдавались до інших акцій, у тому числі й до блокування доріг. Але цього разу вони налаштовані особливо рішуче. До села Лапшине Кролевецького району, біля якого проходить міжнародна автотраса, учасники блокування прибули на двох автобусах та захопили з собою намети і дрова. Це означає, що акція буде безстроковою: у холодну та темну пори доби напнуть намети та обігріватимуться в них прихопленим «твердим паливом».

— Ми, як могли, утримували працівників заводу від радикальних дій, — говорить народний депутат України Олександр Сугоняко. — Але й людей можна зрозуміти. Я знаю приголомшуючі випадки, коли деякі працівники заводу водили своїх малюків до магазинів, аби показати, який вигляд мають дитячі іграшки. Діти чули, що таке є, але жодного разу не бачили. Але що там іграшки? Люди по-справжньому голодують, бо на «Зірці» працює багато династій, і коли завод не отримує оборонних замовлень, цілі родини залишаються без засобів до існування.

Олександр Сугоняко — уродженець Шостки. Про ситуацію на «Зірці» він знає, як ніхто інший, і докладає зусиль, аби там щось змінилось на краще. У той час, коли ми в Сумах спілкуємося, півтори сотні працівників заводу перекривають автотрасу у Кролевецькому районі. Народний депутат комусь телефонує, і йому повідомляють: з обох боків заблокованого переходу вже утворилась черга з автомобілів завдовжки у три кілометри. Хто винен у таких незручностях та неочікуваних збитках, завданих економіці через затримку вантажів — доведені до відчаю люди чи начальство, яке призвело їх до такого стану?

— На «Зірці» виявлені зловживання посадових осіб, у зв’язку з цим порушено кілька кримінальних проваджень, — продовжує Олександр Сугоняко. — Але для людей і ці, і більш стратегічні речі на сьогодні — другорядні. Для них найголовніше — аби найближчим часом повернули хоча б частину заборгованої зарплати. Їм просто ні за що жити. Щодо цього були десятки наших депутатських звернень до Кабінету Міністрів, «Укроборонпрому», Міністерства оборони та інших інстанцій. Кілька разів проблему розглядав «соціальний» Комітет Верховної Ради. Ми вимагали розпочати поступове погашення заборгованості із зарплати, яка вже наблизилась до 21 мільйона гривень, та визначитись із подальшою долею «Зірки». Було чимало обіцянок, але реально і конкретно не зроблено нічого.

На звернення Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відреагувала СБУ. Шосткинська місцева телерадіокомпанія «Акцент» оприлюднила листа на адресу комітету за підписом заступника голови спецслужби Олега Фролова. З нього стало відомо, що кредиторська заборгованість «Зірки» на сьогодні становить 314 мільйонів гривень, з яких майже 94 мільйони гривень — перед Пенсійним фондом. У листі СБУ також зазначається, що основні потужності оборонного підприємства не використовуються, хоч на них можна було б щороку випускати шість тисяч тонн пороху. На заводі залишилося 560 працівників, але через те, що їм не платять зарплату, кількість персоналу постійно зменшується.

У сюжеті шосткинської ТРК «Акцент» повідомляється, що посадові особи «Зірки» привласнили гроші, виділені державою на утилізацію боєприпасів. Це означає, що на підприємстві накопичилися величезні борги із зарплати не лише через державно-глобальні, а й через місцеві причини. На заводі протиправно списали, порізали та продали на металобрухт частину «товарно-матеріальних цінностей». Депутат Шосткинської міськради Олег Романовський у тому ж сюжеті поінформував телеглядачів ТРК «Акцент»: на «Зірці» було виявлено три факти розкрадання коштів, які мали місце у 2017—2018 роках. СБУ та військова прокуратура розпочали за ними кримінальні провадження. Про їх результати та судові наслідки, якщо такі будуть, ми обов’язково поінформуємо читачів.

Сумська область.