Поки тато чи мама вирішують важливі справи, дітлахи можуть побавитися в ігровій кімнаті.

Фото автора.

У Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій прагнуть потрапити не лише львів’яни, котрі повернулися із зони проведення АТО/ООС. Сюди приїжджають і з області, й з інших регіонів — по досвід, поради, спілкування. Та головні гості й господарі двоповерхової будівлі на одній із центральних вулиць — ветерани війни та члени їхніх родин. Сюди вони можуть прийти з будь-якою проблемою: і пересидіти негоду, і проконсультуватися з юристом чи психологом, і отримати фінансову допомогу на дороге лікування. Та найважливіше, що тут їх розуміють, як ніде інде, адже всі 13 співробітників центру або самі воювали, або хтось із їхніх рідних є учасником бойових дій на сході країни.

Про креативну й фахову команду, а також про програми моральної та матеріальної підтримки ветеранів розповідає директор центру Світлана Ткачук (на знімку).

— Центр створено за дуже правильним принципом: рівний — рівному. У нас працюють ветерани АТО, дружини учасників, члени сімей загиблих, волонтери, які не з чуток знають їхні проблеми. Але при цьому всі вони є фахівцями з досвідом.

— Світлано Володимирівно, як давно працює центр?

— Ідея з’явилася у 2015 році. Спочатку центр працював при міськраді, а з 17 жовтня 2016-го — у цьому приміщенні на Пекарській, 41.

— У всіх на вустах ваша програма «Сто тисяч»...

— Центр — комунальне підприємство і, завдяки владі міста, оперує величезними матеріальними допомогами. Кожен учасник АТО, зареєстрований у Львові не пізніше квітня 2014 року, отримує 100 тисяч гривень соціальної допомоги. Щороку міськрада виділяє на програму понад 107 мільйонів — тобто на виплати для тисячі учасників АТО. Уже отримано 2360 допомог, а зареєстровано 4700 заяв і пакетів документів, обробка яких — величезна паперова робота і потребує часу. На черговість впливає дата заїзду на фронт. Програма розрахована до 2020-го включно і створювалася з надією, що війна скоро закінчиться і гроші отримають усі. На початок березня у Львові зареєстровано 6600 учасників АТО/ООС.

Також працює унікальна програма «Дороговартісне лікування». Тобто ветерани АТО, які мають серйозні проблеми зі здоров’ям, можуть отримати матеріальну допомогу в дуже значних розмірах. Часто зустрічається онкологія, і тоді потрібні сотні тисяч одній людині протягом року. Віднедавна звернутися по цю допомогу можуть також дружини та діти ветеранів.

Ще одна проблема, якою мало хто займається, а вирішувати її потрібно на державному рівні, — наркотична та алкогольна залежність. Віднині центр компенсуватиме витрати і на таке лікування ветеранів.

Є й інші програми: допомога батькам та діткам загиблих, літня оздоровча програма для різних категорій (ветеранів, їхніх діток, інвалідів...). Ми організовуємо оздоровлення, оплачуємо або надаємо гроші. При цьому не контролюємо ці витрати. Не обов’язково має бути путівка, яка потребує тристоронніх договорів. Тато може купити сину кросівки чи велосипед — і ми вважатимемо, що дитині це пішло на користь.

— А якщо до вас звертаються ветерани з області, допомагаєте?

— Психологічні та юридичні послуги, які не потребують матеріальних витрат і бюджетної звітності, надаємо всім, не питаючи реєстрації. Запрошуємо і приймаємо людей з інших регіонів. Приїжджали з Тернополя, Житомира, Миколаєва, Херсона... Вважаємо, що такі центри можуть і повинні діяти по всій Україні. До речі, нетутешні ветерани найбільш вдячні, бо мають із чим порівнювати.

— Але ж не лише фінансові програми приваблюють до вас?

— Фінансові питання, на жаль, завжди актуальні. Але в центрі чимало корисних та креативних програм, яких немає ніде. Причому дуже масових. Надаємо безплатні консультації. Мій заступник Наталя Мазурок — дуже фаховий юрист і знається на нюансах. Наш психолог Юлія Кунта продумує різноманітні програми: наприклад, «Сім’я, яка чекає», «Порадня». Постійно діє школа лідерства, курси англійської мови та Speaking club із носієм мови. Проводимо навчання для тих, хто хоче започаткувати свій бізнес: підбираємо цікавих тренерів — знавців своєї справи, які діляться з ветеранами та їхніми рідними цінною інформацією та досвідом. Днями стартувала програма «Іпотерапія», в якій фахівці працюють з учасниками АТО для їх фізичної та психологічної реабілітації. Також, оскільки приміщення пристосоване і вже знайдено спеціалістів, невдовзі відкриваємо курс англійської мови для інвалідів-візочників.

Програми дуже різні. Є навіть програма романтичних та розважальних сімейних подорожей по Україні. Почали, звісно ж, зі Львова. Плануємо поїздки на Закарпаття. І так об’їздити всю Україну.

— Із таким розмаїттям програм у вас має бути людно...

— Центр комфортний і тому популярний. Залежно від погоди і ситуації у нас буває до 50 відвідувачів на день. Приходять не лише з матеріальних, психологічних чи юридичних питань, а й просто заради емоційного розвантаження. Хочемо, щоб центр став таким собі «хабом», куди ветерани можуть прийти навіть зарядити телефон і посидіти з ноутбуком...

Ми застосовуємо світовий досвід роботи з ветеранами. Але на одних словах, діях і ентузіазмі далеко не заїдеш — спочатку має бути фінансування.

Як розповіла психолог центру Юлія Кунта, серед найбільших проблем, із якими стикаються ветерани, — труднощі адаптації після повернення, тривожні та депресивні стани, сімейні конфлікти (бо за той час, поки подружжя перебувало нарізно, змінилися й вони самі, і їхні стосунки), залежності.